Medicul Sergiu Pașca, cercetătorul anului 2021. Liberalul Sebastian Burduja: “Visul meu rămâne acela ca România să devină, într-o zi, o țară în care oamenii ca Sergiu să aibă viitor!”
Informația potrivit căreia medicul de origine română Sergiu Paşca (foto: The Scientist Magazine), profesor asociat la Departamentul de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford, a fost desemnat cercetătorul anului 2021 de Societatea internaţională de cercetare în domeniul schizofreniei (SIRS), reprezintă un prilej de mândrie pentru fiecare dintre noi.
Tânărul deputat liberal, Sebastian Burduja, licențiat, la rândul său, în științe politice la Stanford University, a salutat, pe pagina sa de Facebook, reușita medicului de origine română.
“Vestea că acest om minunat a fost desemnat cercetătorul anului 2021, de Societatea Internațională de cercetare în domeniul schizofreniei, este una dintre cele mai bune auzite în ultima vreme. Este un cercetător genial din Aiud, profesor la Stanford University și una dintre marile sperante ale omenirii pentru înțelegerea creierului. Iată ca rezultatele muncii sale se văd în toată lumea.
Visul meu rămâne acela ca România sa devină, într-o zi, o țară în care oamenii ca Sergiu (si ca mulți alti români minunați din toată lumea) să aibă viitor. Suntem mândri de tine!”, a punctat Burduja care, în context, a menționat faptul că un profesor de-al lui Sergiu P. Pașca i-a spus, la un moment dat: „Voi, românii, trebuie să fiți cel mai deștept popor de pe planetă. Am cunoscut cinci până acum și toti au fost geniali”. Sergiu este unul dintre ei, fără discuție”.
De menționat faptul că acest premiu (Award in Basic Science) este acordat unui membru SIRS care a adus o contribuţie remarcabilă la cercetarea schizofreniei, şi anul acesta îi revine lui Sergiu Paşca, a declarat preşedinta SIRS Dame Til Wykes, citată de site-ul organizaţiei la 13 martie.
Sergiu Paşca a dezvoltat unele dintre primele modele de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii prelevate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat aceste modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii şi a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici.