Maria Grapini, întrebări scrise adresate Comisiei Europene pe tema “subiectivismului OMS”. Comisarul pe Sănătate îi răspunde eurodeputatului umanist!
În contextul unei pandemii care a avut repercusiuni semnificative, pierderi de vieți omenești, nu numai la nivelul sănătății, dar și la nivelul economiei, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat mai multe întrebări scrise Comisiei Europene, pe o temă de maximă actualitate.
Concret, întrebările europarlamentarului Grapini au vizat activitatea, „subiectivismul acțiunilor din ultimii ani și greșelile invocate de specialiști, în combaterea pandemiei SARS-COV-2”, finanțarea și veridicitatea informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.
Maria Grapini cere Comisiei Europene să-și prezinte punctul de vedere, în contextul în care o organizație mondială de anvergura OMS, finanțată în proporție de 80% de firme private, mai poate răspunde nevoii de informare a statelor membre ale UE, pe un domeniu crucial, domeniul sănătății.
Potrivit europarlamentarului Grapini, efectele proastei gestionări a pandemiei includ și un impact major asupra economiei statelor membre, lucru care va duce la înrăutățirea calității vieții și scăderea puterii economice a Pieței Unice.
În aceste condiții, europarlamentarul Grapini a adresat Comisiei Europene următoarele întrebări scrise:
1.Având în vedere dezvăluirile făcute de televiziunea națională de știri din Italia, de informațiile făcute public de foști membri ai OMS din statele membre ale UE și din SUA, față de activitatea acestei organizații, finanțată în mare măsură de firme private, considerați că este necesar să vă autosesizați și să demarați o anchetă privind veridicitatea informațiilor furnizate de OMS?
2.Credeți că o organizație mondială care a ajuns să fie finanțată, în proporție de circa 80%, de firme private, poate să răspundă nevoilor de informare ale statelor membre? Și, mai ales, pot statele membre să se bazeze pe recomandările acestei organizații, mai ales când este vorba de sănătatea cetățenilor?
3.Ce are de gând să facă Comisia, în raport cu OMS, după toate informațiile legate de subiectivismul acțiunilor din ultimii ani, de greșelile invocate de specialiști în abordarea pandemiei SARS-CoV-2 (COVID-19)?
În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides. Aceasta i-a precizat eurodeputatului Grapini că provocarea globală creată de pandemia de COVID-19 arată că lumea are nevoie de o Organizație Mondială a Sănătății puternică. Comisarul a punctat faptul că OMS trebuie să fie dotată cu resursele necesare și să dispună de capacități adecvate pentru a-și îndeplini rolul de orientare și coordonare a țărilor, în calitate de agenție principală a Organizației Națiunilor Unite pentru sănătate.
Potrivit comisarului pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, ca urmare a Rezoluției Adunării Mondiale a Sănătății privind COVID-19, desfășurată, sub egida UE, în mai 2020, răspunsul internațional condus de OMS la pandemie este în prezent în curs de revizuire de către trei organisme de evaluare (Grupul independent privind pregătirea și răspunsul în caz de pandemie, Comitetul de examinare a funcționării Regulamentului sanitar internațional, Comitetul independent de supraveghere și Comitetul consultativ pentru Programul OMS pentru situații de urgență în materie de sănătate).
„Țările membre ale OMS încep, în prezent, sub conducerea UE, consultări privind consolidarea pregătirii OMS pentru urgențele sanitare și a reacției la acestea. Aceste consultări vor lua în considerare recomandările din revizuirile menționate. Se preconizează că acest proces va conduce la primele decizii de reformă în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății din mai 2021 și ar trebui, de asemenea, să definească abordarea pentru o activitate si o colaborare pe termen mai lung între țări, în vederea consolidării OMS”, se mai arată în răspunsul comisarului Kyriakides, transmis europarlamentarului Grapini.