Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, implicare totala. Cristian Ghinea nu vrea sa piarda startul proiectelor din PNRR!

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, vineri seară, la Digi24, că administrația din România va trece printr-un “duș rece” odată cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență iar Guvernul nu vrea să “piardă startul” în derularea proiectelor. De asemenea, ministrul consideră că, prin acest plan, în cinci ani se vor putea implementa programul național pentru reducerea abandonului școlar, legea venitului minim de incluziune, programul de digitalizare a școlilor și autostrada A7, informeaza digi24.ro.

“M-am întâlnit cu sute de oameni, chiar individual, nu mai pun și consultările publice la care au participat angajați în discuții vreo 3.000 de oameni. M-am întâlnit cu zeci de primari și de președinți de consilii județene. Toți se jură că au proiecte mature gata să fie pornite. Dacă ar fi să mă iau după ce spun acești oameni, ar trebui să fim complet relaxați. Nu suntem relaxați, pentru că este și o încercare de a nu pierde startul. Mai avem și programele operaționale. Este această tendință să te înghesui la ce este pe masă acum.

Mai sunt și linii de investiții care nu constituie un proiect în sine.

La acest program de 600 de milioane de euro pentru abandon școlar, cel mai mare din istoria României, prin care încercăm să ținem copiii defavorizați la școală, aici nu vorbim de un proiect. Nu vine fiecare școală și spune «am 200 de copii» să-i pui să bage în sistem un proiect propriu-zis. Aici trebuie să găsim un mecanism financiar pe care îl dezvoltăm împreună cu Ministerul Educației și foarte probabil cu Banca Mondială, prin care acești bani să ajungă prin intermediul școlii la copiii care au nevoie. Odată creat acest mecanism, acești bani se vor duce rapid.

La fel sistemul de burse-punte pe care l-am spus. În mediul rural se întâmplă o dramă. Când termină copilul 8 clase, foarte mulți se lasă de școală, pentru că liceul este în altă localitate și nu apucă să ajungă. O idee care a apărut în timpul consultărilor: sunt mai multe ONG-uri în țara asta care oferă burse copiilor din mediul rural mai ales să meargă la liceu. Am spus haide să facă și statul asta, să avem acest sistem de burse.

Nu trebuie tot PNRR-ul văzut că ai tipul acesta de proiecte ca autostrăzile sau metroul.

Vă dau exemplul infrastructurii școlare. Din momentul în care vom crea mecanismul în MIPE, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, prin care primăriile să aplice la aceste granturi pentru modernizarea școlilor, vom da drumul imediat la program.

În Educație, proiectele sunt mai ușor de făcut. Una este să repari o școală, alta este să construiești o autostradă”, a declarat Cristian Ghinea.

De asemenea, el spune că pentru construcția de spitale “va fi o competiție dură”, reperând deja câteva administrații locale care au prezentat proiecte “mature”.

„În Sănătate avem un fond de 2,6 miliarde de euro pentru spitale unde vor fi două linii: spitale noi și modernizare spitale existente. Aici este prioritizarea făcută de Ministerul Sănătății. Este o creștere de mai mult de o dată și jumătate față de documentul trecut. Dar nevoile încă sunt foarte mari. Acolo va fi într-adevăr o competiție dură, pentru că sunt foarte mulți doritori, primari și președinți de consilii județene care ne-au căutat. Pe de altă parte, necesitatea de a termina spitalul până în 2026 pune o barieră foarte clară.

Sunt proiecte care trebuie să fie mature, la Brașov, Sibiu, Focșani…nu vreau să mai dau nume, pentru că stârnesc o competiție. Îi văd pe oamenii din local cum se uită la mine. Sunt proiecte care au trecut prin fața ochilor noștri și au grad de maturitate. Competiția e bună dar banii sunt limitați”, a explicat Ghinea.

cristian ghinea proiecte PNRR

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.