Consiliul Europei somează Ungaria să reinstaureze libertatea presei

0

Este urgent ca Ungaria să reinstaureze libertatea presei, a îndemnat comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, într-un memorandum publicat marţi, potrivit AFP.

„Efectele combinate ale unei autorităţi controlate politic pentru monitorizarea mass-media şi ale intervenţiilor statului care au deformat realitatea de piaţă au erodat pluralismul şi libertatea de exprimare a mass-media în Ungaria”, a punctat Mijatovic.

Potrivit Consiliului Europei, autorităţile ţării conduse de premierul suveranist Viktor Orban atacă sistematic apărătorii drepturilor omului şi jurnaliştii de investigaţie. Şi toate acestea „în scopul de a transmite un mesaj clar: vor exista represalii împotriva oricărei forme de critică a guvernului”, notează memorandumul.

Mai mult, Ungaria ignoră deciziile tribunalelor internaţionale, ceea ce arată că guvernul nu are nicio intenţie de a respecta legea, „o precondiţie esenţială pentru libertatea de expresie”, insistă comisarul Mijatovic.

Odată cu criza sanitară, situaţia „s-a înrăutăţit şi mai mult în 2020 din cauza regulilor de urgenţă puse în aplicare în mod succesiv”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.