Traian Basescu, revoltat: „Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri”

Share:

Traian Băsescu a explicat în Plenul Parlamentului European modul în care Ucraina poate câştiga răuboiul cu Rusia, precizând că „Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri”.

Traian Băsescu a avut o intervenție în Plenul Parlamentului European pe tema războiului din zona Ucrainei.

„Situația la frontiera ucraineană reprezintă o amenințare atât la suveranitatea Ucrainei, cât și la stabilitatea și securitatea regională și europeană.

Trebuie să fim solidari cu Ucraina, nu doar la nivel comunicatelor, dar și prin acțiuni concrete: să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO.

Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbass trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspectele legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului.

Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra.

Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa a ocupat Nagorno Karabah, Crimeea, Aphazia, Osetia de Sud sau Transnistria.

Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni.

Ucraina trebuie să reziste presiunilor rusești de orice natură, inclusiv militare și să-și continue drumul pentru consolidarea instituțiilor democratice și a valodilor fundamentale, indiferent de opinia Federației Ruse.

Vremea imperiilor a trecut!”, a spus fostul preşedinte al României în Plenul European.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Nituleac Mihai spune

    Ucraina nu va rezista niciodata, presiunilor Rusesti, care ar putea fi decat materiale si nu umane din partea Rusiei. Sa speram ca Rusia este mai blanda si nu pune la grea incercare occidentul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.