Procedurile de infringement în domeniul mediului, motiv de îngrijorare pentru Sebastian Burduja. Ministrul Mediului răspunde întrebării deputatului liberal!

În contextul unor mari semne de întrebare privind rezolvarea urgentă a problemelor legate de mediu, deputatul PNL, Sebastian Burduja, a adresat la sfârșitul lunii martie o întrebare ministrului Tanczos Barna, pe tema procedurilor de infringement declanșate de Comisia Europeană împotriva României în domeniul mediului.

„După mai multe articole apărute în presă și discuții cu cetățeni preocupați de subiect, am adresat o întrebare Ministrului Mediului, la sfârșitul lunii martie, pe tema procedurile de infringement declanșate de Comisia Europeană împotriva României în domeniul mediului. Am primit răspunsul zilele trecute, îl găsiți integral în imaginile de mai jos.

Sunt vizate următoarele sectoare: calitatea aerului, managementul deșeurilor, biodiversitate, colectarea și epurarea apelor uzate, poluare industrială, tăierile de lemn și sistemul de taxare la înmatricularea autovehiculelor de ocazie cumpărate din alte state membre UE. Astfel, în aceste 7 sectoare este necesară transpunerea legislativă a cerințelor Comisiei Europene, pentru a evita sancțiuni pecuniare din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a răspuns că în momentul de față aceste proceduri sunt într-o etapă precontencioasă și că au fost alcătuite grupuri de lucru care au ca obiectiv soluționarea cererilor, prin stabilirea responsabilităților instituțiilor direct implicate sau prin stabilirea unor sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, care să asigure aplicabilitatea corespunzătoare a legislației. Răspunsul ministerului la cererile Comisiei Europene se dă într-un termen de 2-4 luni, însă acesta poate fi redus în cazul aspectelor ce trebuie rezolvate cu celeritate, precum în cazul procedurii referitoare la tăierile de lemn.

În ceea ce privește strategia concretă pentru diminuarea poluării atmosferice, MMAP a anunțat că în ianuarie 2021 a informat autoritățile despre necesitatea inițierii Planului integrat de calitate a aerului pentru indicatori pentru care au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită. Potrivit ministerului, acest plan va fi elaborat de comisii tehnice, la nivelul autorităților publice locale și va include măsuri eficiente și cuantificabile, care să permită estimarea îmbunătățirii planificate a calității aerului, precum și perioada de timp preconizată pentru atingerea valorilor țintă”, a precizat pe pagina de Facebook, deputatul liberal, Sebastian Burduja.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.