Eurodeputatul PPU (s-l), Maria Grapini, avertizează: „În România nu avem o strategie clară pentru incluziunea socială a acestor oameni vulnerabili!”

Avizul referitor la protecția persoanelor cu dizabilități prin intermediul petițiilor, al cărui raportor S&D este europarlamentarul PPU(s-l) Maria Grapini, a fost votat în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Cunoscută pentru demersurile pe care le face în sprijinul persoanelor cu dizabilități, umanista Maria Grapini a reușit să introducă prevederi utile în textul final al avizului.

„Mă bucur mult că a fost votat acest aviz important pentru protecția persoanelor cu dizabilități și că a trecut un amendament important pe care l-am depus. Statele membre trebuie să promoveze și să asigure atât un cadru legislativ, cât și un cadru politic pentru facilitarea participării persoanelor cu dizabilități pe piața forței de muncă. Prin acest amendament solicităm elaborarea unor politici economice care să le permită persoanelor cu dizabilități să aibă acces la locuri de muncă și să beneficieze in context, de o remunerație echitabilă, pe măsura competențelor lor. Numai așa putem asigura incluziunea socială a acestor persoane vulnerabile. Din păcate primesc multe petiții de la persoanele cu dizabilități și există multe probleme de rezolvat. Autoritățile naționale trebuie să le acorde mai multă atenție. În România nu avem o strategie clară pentru incluziunea socială a acestor oameni vulnerabili”, a declarat raportorul S&D Maria Grapini.

Prin acest aviz, Parlamentul European atrage atenția asupra faptului că ar trebui să fie încurajați și incluși în societate, copiii cu dizabilități, încă din primele etape ale vieții lor. De asemenea, este necesară sporirea oportunităților de finanțare pentru o educație favorabilă incluziunii, atunci când este posibil și recomandabil, atât pentru promovarea impactului acestui tip de educație asupra copiilor cu sau fără dizabilități, cât și pentru finanțarea cercetării în privința unei educații favorabile incluziunii.

Europarlamentarul umanist Grapini consideră că este necesar să se încurajeze utilizarea noilor tehnologii, inclusiv a tehnologiilor informației și comunicațiilor, a dispozitivelor de sprijinire a mobilității, a dispozitivelor auxiliare și a tehnologiilor adecvate pentru persoanele cu dizabilități.

Educația este esențială pentru dezvoltarea individuală, iar mediile de manevră accesibile pentru persoanele cu dizabilități le oferă acestora posibilitatea de a contribui pe deplin la toate aspectele societății, a mai precizat Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.