Președintele Iohannis pune „punctul pe i”: Vaccinarea unei societăţi nu se poate realiza decât într-un singur fel, prin educaţie!”
Klaus Iohannis a vorbit, marţi, despre importanţa educaţiei în privinţa apărării statului de drept. Preşedintele a declarat că „Vaccinarea unei societăţi nu se poate realiza decât într-un singur fel, prin educaţie”.
Klaus Iohannis subliniază importanţa educaţiei în privinţa apărării statului de drept. Întrebat dacă România este „vaccinată” pe zona nevoii de a proteja statul de drept, preşedintele a declarat că „nu există vaccin, există o singură soluţie care se numeşte curajul civic”.
Preşedintele a fost întrebat dacă România este „vaccinată” pe zona nevoii de a proteja statul de drept.
„Din păcate nu există un vaccin. Există o singură soluţie şi ea se numeşte curajul civic. O societate în adormire va fi prăduită, pur şi simplu va cădea pradă unor populişti, unor falşi suveranişti, dacă nu chiar unor abordări total false venite din zone din afară. De aceea este extrem de important şi este unul din motivele pentru care promovez ‘România educată’. Un tânăr educat, un cetăţean educat nu poate fi prostit, pentru că de fapt de asta vorbim.
Toate acele fake-news, toate acele teorii conspiraţioniste încearcă să-i prostească pe oameni, adică să-i facă să creadă ceva ce nu este. Un tânăr educat, un cetăţean educat nu se va lăsa păcălit, ci va analiza, va putea să deosebească informaţia de falsa informaţia, va putea să deosebească o teorie politică de o falsă teorie (…). De aceea cred că ‘vaccinarea’ unei societăţi, aşa cum aţi formulat-o ca atare, nu se poate realiza decât într-un singur fel, prin educaţie. Dacă oamenii sunt educaţi nu doar că vor înţelege ce este statul de drept, îl vor apăra fiindcă şi-l doresc. (…) Nu există democraţie fără stat de drept, cum nu există democraţie solidă fără o economie funcţională”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la evenimentul de lansare oficială a dezbaterii naţionale privind viitorul Europei.
Preşedintele a subliniat şi importanţa alegerilor fiecăruia, exprimate în scrutinele politice.
„Sunt state unde, din păcate, politicieni populişti, extrem de autocentraţi sau dirijaţi din afară, reuşesc să convingă un număr mare de alegători să-i voteze şi atunci se pare că întreaga societate o ia într-o direcţie în care pentru noi este ciudată sau greşită sau cum dorim. Antidotul stă în educaţie şi în informare.
Combaterea dezinformării nu este un hop al unor politicieni şi al unor jurnalişti, este extrem de important dacă vrem ca cetăţenii noştri să acţioneze, să-şi planifice viaţa, să meargă să voteze într-un fel rezonabil informaţi şi pentru un bun viitor al ţării în care trăim şi cred că România are această şansă să meargă înainte ca o ţară mândră care ştie ce doreşte, cu o generaţie tânără bine educată şi clar pe o cale pe care o numim proeuropeană sau proatlantică, o cale care se bazează pe valorile pe care este fondată şi UE, dar şi întreaga relaţie transatlantică”, a afirmat Iohannis.