Vicepremierul Dan Barna și ministrul Justiției, Stelian Ion, critică dur poziția PNL privind desființarea SIIJ
Dan Barna și Stelian Ion critică prestația PNL-ului din cadrul ședinței de coaliție unde s-a discutat desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Vicepremierul Dan Barna și ministrul Justiției, Stelian Ion, au participat la ședința de coaliție unde subiectul principal a fost desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
Deși PNL-ul ar fi trebuit să prezinte propuneri pentru soluționarea acestei situații, liberalii s-au eschivat de la a oferi un răspuns.
”Colegii de la PNL ne-au spus că au o soluție dar nu ne-o spun (…) A fost un moment distractiv, spuneam bun, trebuie să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneția și ei răspundeau, da, trebuie să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneția. Chiar a fost autentic un moment distractiv, comic, dacă nu cumva și neproductiv la acest moment”, a afirmat Barna.
Stelian Ion s-a declarat la fel de dezamăgit de ședința de coaliție și a reproșat PNL-ului că nu au venit cu o propunere clară ci mai degrabă cu un discurs general în care au fost menționate plângerile formulate.
„Am vorbit astăzi din nou despre SIIJ, a nu ştiu câta oară, vom vorbi şi săptămâna viitoare, până când vom debloca această situaţie neplăcută. Ideea este că astăzi colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie. După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări. Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente”, a precizat Stelian Ion.
„Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut. Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (…). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie”, a mai declarat ministrul Justiţiei.