Violoniștii Maxim Vengerov și David Grimal prezintă publicului noi lucrări extraordinare
Prezent pentru a treia oară într-un concert în această ediție a Festivalului Enescu, celebrul violonist Maxim Vengerov va interpreta la Ateneul român Sonata în fa minor de George Enescu, considerată cea mai cântată sonată enesciană. La Sala Palatului, impresionantul David Grimal și orchestra sa Les Dissonances revin cu un program Stravinski, Chausson, Ravel și Bartok, iar la finalul concertului invită publicul la lansarea unui CD pe care este și Capriciul român de George Enescu.
La Ateneul Român, de la ora 16.30 marele violonist Maxim Vengerov va susține un recital alături de pianista Polina Osetinskaya. Programul divers se deschide cu Sonata nr. 32 în Si bemol major pentru vioară și pian K. 454 de Mozart, o lucrare emblematică a spiritului mozartian, compusă în anul 1784 la Viena. Programul este completat de Sonata în fa minor de George Enescu, o superbă capodoperă scrisă în 3 părți, în care se resimte influența muzicii tradiționale presărate de rafinamentul stilului componistic francez. Deși este o lucrare de tinerețe, scrisă în 1899, este pretențioasă și versatilă. Este succedată de Sonata în Mi bemol major pentru vioară și pian op. 18 de Richard Strauss, un punct de reper important în creația violonistică. Recitalul se încheie cu Ravel – Rapsodia de Concert Tzigane, o lucrare de virtuozitate, plină de culoare, ce aparține curentului impresionist, compusă în anul 1924. Violonist excepțional și profesor, Maxim Vengerov cântă la o vioara Stradivarius ex-Kreutzer (1727).
La Sala Palatului, de la ora 19.30, ansamblul Les Dissonances din Paris, condus de violonistul și directorul său artistic, David Grimal revine pe scena festivalului cu un nou program. Prima lucrare este baletul Pasărea de foc de Stravinski, o lucrare modernistă, compusă în anul 1910, pentru stagiunea de balet a lui Serghei Diaghilev. Stilul compozițional al lui Stravinski este special, îmbină muzica de inspirație tradițională cu o motricitate originală, armonii și sonorității bogate în culoare, fiind recunoscut pentru muzica coregrafică.
Poemul op. 25 de Ernest Chausson aduce pe scena Sălii Palatului sentimentul iubirii împlinite, lucrare compusă de compozitorul francez în anul 1896, cu intenția de a scrie o piesă amplă pentru vioară, s-a inspirat din nuvela ,,Cântecul iubirii triumfătoare’’ de Ivan Turgenev. Este o lucrare romantică, plină de poezie și trăiri puternice, dedicată marelui violonist Eugene Ysaye.
Programul continuă tot cu o piesă emblematică a muzicii franceze, Rapsodia de Concert Tzigane de Maurice Ravel care poate fi ascultată în varianta pentru vioară și orchestră, orchestrată tot de compozitor. Concertul pentru orchestră de Bartok încheie programul serii. Compus în 1943 și structurat în 5 părți, Concertul pentru orchestră a avut premiera la Boston, sub bagheta dirijorului Serge Koussevitzky. Lucrarea este gândită ca o piesă pentru un ansamblu de soliști, spre deosebire de forma concertantă obișnuită de solist și acompaniatori, Bartok oferă tuturor instrumentelor aceași importanță în discursul muzical. Concertul pentru orchestră este una dintre cele mai cunoscute și interpretate lucrări din creația compozitorului, privit cu apreciere de public de la premieră și până în prezent.
David Grimal și ansamblul Les Dissonances invită jurnaliștii și publicul să participe la lansarea albumului Chausson, Ravel, Enescu, astăzi 17 septembrie, începând cu ora 21.30, la Sala Palatului
În cadrul evenimentului ce va avea loc la Standul Cărturești, amplasat în foaierul Sălii Palatului, violonistul și directorul artistic al ansamblului Les Dissonances, David Grimal, un bun cunoscător al muzicii enesciene, va avea o scurtă discuție cu interpretul și scriitorul Lucian Nicolae, va răspunde la întrebările jurnaliștilor și ale publicului și va acorda autografe. Evenimentul va fi transmis pe paginile de Facebook ale Festivalului Enescu și ale Cărturești.
Printre compozițiile de pe noul album se numără Capriciu Român pentru vioară și Orchestră de Enescu, o lucrare finalizată de Cornel Țăranu, care este, probabil, capodopera enesciană cea mai puțin cunoscută – o lucrare unică în istoria concertului pentru vioară. CD-ul mai include lucrări de Ravel și Chausson. Întâlnirea lui David Grimal cu opera lui Enescu a fost mediată de către Lordul Yehudi Menuhin, discipol al lui Enescu. Acesta spunea despre Maestrul George Enescu că: ”A fost, fără îndoială, unul dintre cei mai extraordinari muzicieni pe care i-am întâlnit în viața mea, alături de Béla Bartók”.