Europarlamentarul Maria Grapini, întrebări adresate Comisiei Europene privind contractele de achiziții de vaccinuri, testarea gratuită și lista bolilor pentru care vaccinul este contraindicat!
În contextul dezastrului sanitar care pare să „îngenuncheze” România, a numărului uriaș de morți, a absenței unei strategii coerente pentru stoparea pandemiei și a lipsei cronice a medicamentelor necesare unor tratatamente anti-Covid eficiente, menite să salveze vieți, europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat o scrisoare cu întrebări punctuale, Comisiei Europene.
În context, europarlamentarul umanist cere explicații Comisiei Europene atât în privința contractelor de achiziții de vaccinuri împotriva COVID-19 dintre Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri, cât și în ceea ce privește publicarea listelor cu bolile pentru care vaccinul împotriva COVID-19 este contraindicat și a testării gratuite a populației.
Potrivit eurodeputatului Grapini, întrebările adresate oficialilor Comisiei Europene i-au fost sugerate de românii care trăiesc atât în interiorul granițelor țării, dar și în alte state.
“În context, fac un nou apel la președintele României și la organismele care au sarcina să se ocupe de combaterea efectelor pandemiei, să țină cont de ceea ce susțin medicii și anume asigurarea medicamentelor antivirale, testare, anchete epidemiologice, izolarea și asigurarea tratamentului pentru toate persoanele infectate! Îi voi informa pe români, imediat ce primesc un răspuns din partea Comisiei Europene”, a precizat Maria Grapini.
Concret, eurodeputatul Maria Grapini a adresat următoarele întrebări punctuale, Comisiei Europene:
1.Având în vedere situația tragică soldată cu foarte multe persoane decedate în perioada pandemiei și faptul că mulți cetățeni europeni nu au încredere în vaccinul împotriva COVID-19, în special în cazul persoanelor care au si alte boli, doresc să-mi răspundă Comisia, dacă ar trebui să se publice care sunt bolile pe care persoanele le-ar putea avea și pentru care nu se recomandă vaccinul?
2.Luând în considerare faptul că multe persoane vaccinate s-au infectat la aproximativ 5-6 luni de la vaccinare, întreb, de asemenea, Comisia, dacă nu ar trebui asigurată testarea gratuită, în masă, a populației pentru a izola persoanele infectate și, în acest fel, să se întrerupă lanțul transmiterii virusului.
3.În calitatea mea de membră a Comisiei CONT a Parlamentului European, dar și de vicepreședintă a Comisiei IMCO si membră a Comisiei LIBE, întreb Comisia Europeană cum aș putea avea acces la contractele încheiate între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri? Consider că, în baza transparenței de care trebuie să dea dovadă toate institutiile europene, ar trebui să cunoaștem conținutul contractelor pentru a putea la rândul nostru să răspundem întrebărilor cetățenilor.
Aștept răspunsuri urgente pentru a informa cetățenii din țara mea, România, unde acum înregistrăm numărul cel mai mare de decedați pe zi din cauza infectării cu virusul COVID-19, dar și pe cele legate de procedura de acces la contractele încheiate de către Comisie cu producătorii de vaccinuri și contractele încheiate de către statele membre cu Comisia Europeană. În special, mă interesează contractele încheiate cu țara mea, România.