Eurodeputatul Maria Grapini, întrebări tranșante adresate Comisiei Europene pe tema certificatelor de vaccinare anti-Covid-19. Comisarul european pentru justiție răspunde!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

În contextul controverselor legate de valabilitatea certificatelor de vaccinare anti-Covid-19, eurodeputatul PPU (social-liberal), Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe marginea acestui subiect.
Susținătoare ferventă a apărării drepturilor și libertăților cetățenești și a respectării Tratatului UE, Maria Grapini a adresat, punctual, următoarele întrebări:
1. Având în vedere că cetățenii s-au vaccinat la date diferite și că Regulamentul (UE) 2021/953 se aplică din 1 iulie 2021 până la 30 iunie 2022, aș dori să precizeze Comisia dacă certificatele de vaccinare au un termen de valabilitate clar și care ar fi acesta?
2. Întrucât Europol a emis o notificare, la 1 februarie 2021, privind identificarea certificatelor de vaccinare false, ce măsuri a luat Comisia pentru combaterea acestor ilegalități?
3. Care este punctul de vedere al Comisiei privind restricțiile impuse cetățenilor din diferite state în legătură cu accesul la locul de muncă, doar dacă sunt vaccinați, având în vedere că Regulamentul (UE) 2021/953 prevede, la considerentul (36), că: „[…]este necesar să se prevină discriminarea directă sau indirectă împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate[…]”?
În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.
Comisarul european pentru Justiție a precizat, în răspunsul său, că Regulamentul (UE) 2021/953 privind certificatul digital al UE privind COVID (denumit, în continuare, „certificatul digital”) nu stabilește un termen de valabilitate pentru certificatele de vaccinare. Certificatul dovedește că vaccinarea a avut loc la un moment dat, a mai spus Didier Reynders, care a adăugat că statele membre pot stabili norme privind durata de acceptare a certificatelor.
„Este important să se facă o distincție clară între securitatea certificatului digital în sine și posibila falsificare a altor certificate de vaccinare. În ceea ce privește certificatul digital, acesta este conceput în conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate”, a precizat înaltul oficial european care a adăugat, în context, că este responsabilitatea statelor membre să instituie proceduri solide de generare a certificatelor digitale pentru a asigura buna protecție a eliberării și a integrității acestora. Atunci când un certificat digital securizat este eliberat pe baza unei alte dovezi de vaccinare, fiecare stat ar trebui să asigure verificarea, în mod corespunzător, a dovezii respective, a completat Didier Reynders.
Totodată, comisarul european pentru justiție a menționat că sancțiunile împotriva falsificării certificatelor de vaccinare intră sub incidența legislațiilor naționale. “Autoritățile naționale care se ocupă cu aplicarea legii și autoritățile judiciare naționale sunt responsabile cu urmărirea oricărui caz specific. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape această chestiune și, după caz, va lua măsurile corespunzătoare”, a mai spus Reynders.
„Certificatul digital se întemeiază pe articolul 21 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și urmărește să faciliteze dreptul la liberă circulație pe teritoriul UE. Utilizarea certificatelor privind COVID-19, în scopuri interne, nu intră în domeniul de aplicare al regulamentului. Rămâne la latitudinea statelor membre să stabilească măsurile de protecție a sănătății pe care le consideră cele mai adecvate, pentru accesul la locul de muncă, de exemplu. Într-adevăr, statele membre pot utiliza certificatul digital în astfel de scopuri interne, în temeiul legislației naționale”, a conchis, în răspunsul adresat europarlamentarului Maria Grapini, comisarul european pentru justiție.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.