Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, implicare totală. Sindicaliștii pichetează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în data de 8 decembrie 2021!

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva pichetează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în data de 8 decembrie 2021.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, structură sindicală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, organizează în data de 8 decembrie 2021 o acțiune de protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, între orele 11:00 – 13:00, pentru susținerea următoarelor revendicări:

1.Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să intervină pentru stoparea concedierii colective a unui număr de 415 salariați de la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, din care 192 personal TESA și 223 de muncitori. Această concediere are la bază o Metodologie pentru stabilirea schemelor de personal la nivelul direcțiilor și ocoalelor silvice, document care a fost contestat inclusiv în instanță de către sindicate.

Deși Federația Sindicatelor Silva a propus angajatorului un set de măsuri pentru a se evita concedierea colectivă, Romsilva a ignorat aceste propuneri și a decis, acum, în plină iarnă, disponibilizarea acestor salariați, mulți dintre ei fiind unici întreținători de familie.

2.Se solicită sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea acordării alocațiilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, pentru susținerea activității de administrare a fondului forestier proprietate publică a statului, administrării ariilor naturale protejate, creșterii și ameliorării cailor de rasă, susținerii activităților de împăduriri, precum și pentru menținerea locurilor de muncă la Regia Națională a Pădurilor.

3.Se solicită sprijinul conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aplicarea Statutului personalului silvic şi a Contractului Colectiv de Muncă, astfel încât personalul silvic din cadrul Romsilva, care desfășoară activități în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, să beneficieze de reglementările legale care îi conferă dreptul de reducere a vârstei standard de pensionare, precum și de majorarea punctajelor lunare de pensie. Silvicultorii au nevoie, mai mult ca oricând, de condiții decente de muncă, de salarizare și de pensionare.

4.Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să inițieze o Ordonanță de urgență prin care statul să asigure un venit de completare, suplimentar indemnizației de șomaj, în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităților de producție din sectorul silvic. Un astfel de venit suplimentar ar reprezenta o măsură de protecție și de responsabilitate socială pentru lucrătorii afectați de desființarea locurilor de muncă.

5.Se solicită intervenția conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea asigurării în Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Regiei Naționale a Pădurilor pentru anul 2022 a fondurilor necesare la pentru dotarea personalului silvic cu uniformă de serviciu, cu echipamente de protecție, cu armament de serviciu, cu mijloacele necesare pentru apărare și intervenție, cu mijloace de comunicație și de deplasare, așa cum sunt prevăzute de Statutul personalului silvic și Codul Silvic. Printr-o decizie aberantă a Guvernului (H.G nr. 11/2018), a fost interzisă utilizarea anumitor categorii de armament, între care și cel cu care era dotat personalul silvic din România, iar în prezent, doar jumătate dintre silvicultorii care apără pădurile statului sunt dotați cu armament de serviciu. În lipsa armamentului, silvicultorii pot oricând cădea victime ale infractorilor sau ale atacurilor animalelor sălbatice. Pe fondul înmulțirii alarmante a urșilor, au fost semnalate tot mai des atacuri asupra oamenilor, iar personalul silvic este, și din acest punct de vedere, în prima linie.

Nu trebuie uitat niciodată, faptul că, în ultimii ani, 6 pădurari au fost uciși, iar peste 700 de silvicultori au căzut victime ale violenței infractorilor surprinși în timp ce tăiau ilegal arbori, sustrăgeau lemn din păduri sau se aflau la braconaj.

6.Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor corectarea informațiilor transmise în spațiul public de către anumiți reprezentanți ai autorității publice, urmare a interpretării eronate a datelor din Inventarul Forestier Național, prin care s-a lansat teoria, total falsă, că din pădurile României dispar ilegal, anual, 20 mil. mc de lemn.

7.Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor sprijinul pentru reconsiderarea rolului pe care îl au administratorii de păduri și personalul silvic în apărarea și paza pădurilor, pentru întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, precum și pentru stoparea campaniei de denigrare a activităților și a lucrătorilor din sectorul silvic, susținută de unele grupuri de interese, care urmăresc accesul la administrarea pădurilor statului și achiziționarea pădurilor particulare la prețuri de nimic.

8.Se solicită sprijinul conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru înființarea unei comisii, la nivelul Parlamentului României, care să analizeze toate cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate.

9.Se solicită conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor elaborarea și adoptarea de acte normative coerente și aplicabile, conforme cu realitățile și necesitățile sectorului silvic. Sectorul silvic din România are nevoie, mai mult ca oricând, de o legislație suplă și eficientă pentru restabilirea echilibrului între cele trei funcții ale pădurilor – funcția socială, funcția economică și funcția ecologică.

10.Se solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor consultarea partenerilor sociali – sindicate și patronate – la elaborarea actelor normative cu impact asupra sectorului silvic, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a dialogului social și ale Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Revendicările susținute de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva au ca scop asigurarea unei gestionări durabile a pădurilor, indiferent de forma de proprietate, consolidarea activității administratorilor de fond forestier, menținerea locurilor de muncă în sectorul silvic, precum și reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Bihoi Andrei Ion spune

    Cineva la nivel național sabotează si sectorul silvic.In loc sa se creeze facilități pt.o atmosferă curata cu aer curat cu personal bine echipat si dotat cu echipament si arme de servici pt.apararea integrității angajaților care in prezent mergem cu bată prin padure cineva s a gandit sa lase in paragină si ramură silvica.Sper sa nu reușiți d lor sa distrugeti aurul verde al acestei tari

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.