Raportor din partea PE, Maria Grapini, pune “punctul pe i”: Impozitarea produselor energetice și a energiei electrice-rol crucial în domeniul politicii climatice și energetice!
În calitatea sa de raportor din partea Parlamentului European pentru propunerea de Directivă privind restructurarea cadrului Uniunii de impozitare a produselor energetice și a energiei electrice, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, susține ca noul sistem de taxare să înceapă din 2025!
“Este un raport important pentru că nu este prima dată când spun că transportul este important pentru întreaga economie, este un element de cost de aceea și impozitarea produselor energetice și a energiei electrice joacă un rol crucial în domeniul politicii climatice și energetice, dar și în ceea ce privește costurile din transport. Eu am propus proiectul de aviz și am cele 39 de amendamente din perspectiva comisiei noastre, TRAN. Cred că avem nevoie de garanții pentru disponibilitatea și accesibilitatea vehiculelor și infrastructurii cu combustibil alternativ ca precondiții pentru revizuirea impozitării și noi tarife, pentru că degeaba noi o să stabilim aici un sistem de impozitare nou dar nu avem însă accesibilitatea vehiculelor și nu avem infrastructura necesară pentru combustibil alternativ, în toată piața internă, în toate cele 27 de state membre ale UE”, a punctat, în intervenția sa, eurodeputatul Grapini.
În context, Maria Grapini consideră că este esențial să se evite taxele și tarifele multiple pentru că acestea se duc în prețul de cost, transportul contribuind la prețul final al produsului.
De aceea, a explicat eurodeputatul, pe lângă evitarea taxelor și tarifelor multiple care se suprapun performanței de mediu a vehiculelor, este foarte importantă și stabilirea unui plafon pentru impozitarea națională a energiei regenerabile și durabile precum și a energiei electrice.
„Să nu avem două taxări, una la nivel european și alta la nivel național, taxări nesupravegheate și necontrolate. Cred că este esențial, mai ales în contextul cu care ne confruntăm acum, cu acest război, și cu nesiguranța furnizării gazului, să facem această trecere gradual, pe cei zece ani, ca perioada de tranziție. Nu cred însă că suntem realiști dacă păstrăm, ca an de început, anul 2023, și de aceea eu am propus, în proiectul meu de aviz, să începem cu anul 2025, până în anul 2035. Așadar, propun să decalăm pentru că, iată, trece deja primul trimestru din 2022…Și mai este o problemă, și anume, că trebuie să dăm companiilor posibilitatea de a investi și de a construi camioane electrice”, a completat europarlamentarul umanist.
De asemenea, Maria Grapini a propus excluderea pescuitului din domeniul de aplicare al respectivei directive, pentru a evita tratamentul inechitabil între flote, în sensul în care navele mari pot efectua călătorii lungi de pescuit, cu o singură încărcătură, cu o singură alimentare, ceea ce le permite să alimenteze în porturi cu prețuri reduse ale combustibilului, în timp ce navele mici nu au această posibilitatea. “Astfel, am asista la o distorsiune în piață”, a explicat eurodeputatul român.
“Este, de asemenea, necesar să stabilim un cadru comunitar care să permită statelor membre să scutească sau să reducă accizele astfel încât să promoveze biocarburanții, contribuind astfel la o mai bună funcționare a pieței interne și oferind statelor membre și operatorilor economici un grad suficient de securitate juridică. Denaturările concurenței ar trebui să fie limitate, iar stimularea reducerii costurilor de bază pentru producătorii și distribuitorii de biocarburanți ar trebui menținute prin ajustări efectuate de statele membre, ținând seama de modificarea prețurilor materiilor prime”, a mai precizat, în intervenția sa, Maria Grapini.
Eurodeputatul Grapini a remarcat faptul că în conformitate cu normele actuale de impozitare a energiei, cotele de combustibil pentru uz comercial sunt adesea folosite de statele membre pentru a corecta anumite discrepanțe. Propunerea Comisiei, susține europarlamentarul umanist, prevede eliminarea diferențelor între cotele de combustibil pentru uz comercial și cele pentru uz privat, în timp ce propunerea sa este menținerea acestei diferențe.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a spus că o “rată minimă de zero” la biocombustibilii durabili și biogaz, combustibili cu emisii scăzute de carbon, combustibili regenerabili de origine nebiologică, ar trebui aplicată pe o perioadă de zece ani și transportului feroviar.
„Nu susțin, în principiu, nu numai pentru raportul acesta, o delegare a competenței de a emite acte delegate pe perioadă nedeterminată așa cum este formulat aici. Eu propun să existe o perioadă limitată și să se vină cu raportul privind aplicarea prezentei directive și la Consiliu și la Parlament. Și mai am o întrebare: nu știu de ce Comisia a pus pe picior de egalitate lemnele de foc, lemnele sub formă de așchii, rumegușul, deșeuri, resturi de lemn care sunt pentru încălzirea gospodăriilor , cu cocsul lignitul și cărbunele. Nu trebuie să uităm că în foarte multe state sunt gospodării în mediul rural mai ales care se încălzesc în acest mod”, a conchis eurodeputatul.