Europarlamentarul Maria Grapini ia atitudine: Lentoarea cu care autoritățile acordă cetățenia unor români din Banatul sârbesc-de neaceptat!
Revoltată de amânarea nejustificată a cererilor românilor din Banatul sârbesc de acordare a cetățeniei, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a anunțat că va întreprinde toate demersurile necesare, la toate instituțiile abilitate, inclusiv MAI și MAE, pentru rezolvarea acestei situații inacceptabile.
Concret, eurodeputatul Grapini a primit în audiență, la finele săptămânii trecute, un român din Banatul sârbesc care, în ciuda faptului că a depus încă din anul 2019 cererea de acordare a cetățeniei române, nu a primit nici până astăzi un răspuns de la autoritățile de la București.
„Vorbim de un cetățean sută la sută român, cu nume român. Cu familie de români, cu copii care vorbesc românește. Nu este, din păcate, un caz singular. De altfel, în timpul audiențelor mele, am adunat mai multe cazuri similare și, ca atare, voi întreprinde toate demersurile necesare la MAI, la MAE, la alte instituții responsabile, pentru că sunt surprinsă să văd că se pasează responsabilitatea de la o instituție la alta”, a punctat Maria Grapini care, în context, a catalogat drept inexplicabilă și de neacceptat lentoarea cu care România acordă cetățenia unor români adevărați care își doresc cu adevărat acest lucru, fie că vorbim de români din Banatul sârbesc, din Republica Moldova sau din Ucraina.
De altfel, europarlamentarul umanist taxează condițiile care trebuie îndeplinite acum, pentru acordarea cetățeniei române, de cetățenii din Serbia, și anume, să dovedească că au avut acțiuni culturale și că au contribuit la dezvoltarea culturii și limbii române.
„Parcă ar face teze de doctorat! Mai mult, aș dori să întreb autoritățile române de ce nu răspund în termenul legal de 30 de zile. Este inadmisibil să nu dai un răspuns timp de trei ani unui cetățean, fie și unuia care locuiește acum în Banatul sârbesc!”, a mai spus Maria Grapini.
Nu în ultimul rând, eurodeputatul român a precizat că dorește să afle care este politica statului român în privința acordării cetățeniei. “Cred că vorbim de o deficiență majoră, la acest important capitol, a statului român și, în consecință, voi face demersurile necesare pentru a remedia situației”, a adăugat europarlamentarul umanist care, în sprijinul afirmațiilor sale, a dat exemplul Ungariei care are o politică de acordare a cetățeniei extrem de lejeră.