Reforma sistemului românesc de cercetare, prioritate pentru România. Ministrul Burduja, întâlnire de lucru cu mai mulți reprezentanți ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare!

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, a participat marți, 6 iunie, la o întâlnire de lucru cu mai mulți reprezentanți ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD), pe tema reformelor din domeniu ce urmează să fie asumate de România, conform recomandărilor Comisiei Europene.

Întâlnirea a avut loc la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea, unul dintre modele românești de excelență în domeniu. În 24 mai, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a pus în dezbatere publică Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PN IV) – principalul instrument de implementare a Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) 2022-2027, prin care se asigură transparent și predictibil finanțarea sistemului național CDI pentru modernizarea, consolidarea excelenței și creșterea relevanței cercetării pentru economia românească.

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: „Cercetarea românească include exemple de excelență, cu rezultate la nivel internațional, așa cum este institutul pe care l-am vizitat astăzi. Este nevoie de o finanțare solidă, predictibilă, care să asigure păstrarea și promovarea cercetătorilor români de valoare în cadrul acestor institute din țară. Totodată, îmi doresc să vedem în anii următori un transfer accelerat al rezultatelor cercetării în economia reală, ceea ce va însemna șansa României de a se dezvolta și de a deveni mai competitivă pe termen mediu și lung.

Suntem pregătiți să sprijinim institutele de cercetare care fac performanță, inclusiv prin facilitarea parteneriatelor cu mediul privat românesc. Vizăm organizarea unui forum în următoarele luni, în premieră, prin care să punem la masă cercetători din institutele naționale, pe de-o parte, și antreprenori cu potențial, pe de altă parte.”

Discuția de astăzi a fost extrem de utilă, opiniile exprimate de reprezentanți ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare fiind vitale pentru definitivarea formei optime pentru Planul Național.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina “G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie pilot industrial experimentală. Cercetările efectuate au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele şi valorificarea ei la proiectarea şi construcţia Uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În anul 1991, Uzina “G” a fost reorganizată ca Institut de Criogenie şi Separări Izotopice, care în anul 1996 a fost acreditat ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

In ultimii ani, sub conducerea Prof. Mihai Varlam, ICSI Rm. Vâlcea a dezvoltat un amplu program intern de promovare a inovării ştiinţifice şi tehnologice, prin care se urmăreşte valorificarea rezultatelor în producţie prin transfer tehnologic şi orientarea activităţilor către cerinţele societăţii, în domenii precum: separarea izotopilor hidrogenului, producerea apei grele, criogenia, energiile regenerabile, protecția mediului și securitatea alimentară.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.