Naftali Bennett renunţă la funcţia de premier. Israelul se pregătește de noi alegeri!

Premierul israelian Naftali Bennett şi ministrul de externe Yair Lapid s-au pus de acord luni să dizolve parlamentul, declanşând noi alegeri, Lapid urmând între timp să preia funcţia de prim-ministru.

Un vot va avea loc în parlament săptămâna viitoare, după care Lapid va deveni premier, a spus un oficialul israelian citat de Reuters. „După ce au epuizat toate tentativele de a stabiliza coaliţia, premierul Naftali Bennett (foto dreapta) şi (…) Yair Lapid au decis să supună la vot legea (de dizolvare a Parlamentului) în Knesset săptămâna viitoare”, subliniază ei într-un comunicat comun citat de AFP, precizând că „rotaţia se va face de manieră ordonată„.

Dacă proiectul de lege vizând dizolvarea parlamentului este adoptat de deputaţi, Yair Lapid va deveni noul premier al Israelului până la formarea unui nou guvern, scrie France Presse, precizând că această rotaţie era prevăzută de acordul de coaliţie.

Lapid şi Bennet au format în iunie 2021 o coaliţie improbabilă după doi ani de criză politică, punând capăt unei perioade record de 12 ani în fruntea guvernului a premierului Benjamin Netanyahu.

Guvernul cu partide de dreapta, de centru, de stânga, şi, în premieră, o formaţiune arabă, a fost fragil de la bun început.

Cu o majoritate parlamentară foarte redusă şi divizată în privinţa unor chestiuni politice majore precum conflictul israeliano-palestinian şi chestiuni statale şi religioase, alianţa formată din opt formaţiuni a început să se fractureze după ce câţiva membri au ieşit din coaliţie. Majoritatea parlamentară a fost pierdută în curând, notează Reuters.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.