Ministrul Muncii, Marius Budăi, declară război muncii „la gri”: Supraimpozitarea contractelor part-time este necesară. Nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei!

Share:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat ce implică modificarea Codului Fiscal care prevede plata contribuţiilor sociale şi în cazul contractelor part-time.

Marius Budăi (PSD) a afirmat că supraimpozitarea contractelor part-time este necesară pentru a fi combătută munca „la gri”.

„Vreau să vă spun aici din două puncte de vedere. Unul, eu nu cred că cineva în România îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, care înseamnă undeva până în 800 de lei, nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună (…) Dacă are mai multe astfel de contracte, înseamnă că este exceptat şi nu intră în această categorie. Doi: ca un vechi lucrător în casele de pensii, fost director de casă de pensii, vreau să vă spun că am văzut foarte multe dosare şi oameni care acum se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână”, a precizat ministrul Muncii, la Digi24.

Budăi a menţionat că nu se teme că o astfel de măsură ar duce la creşterea şomajului în România. Social-democratul a amintit că o astfel de iniţiativă a mai fost adoptată în trecut și a generat transformarea unui număr de aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă.

”Nu, nu mă tem de aşa ceva (creşterea şomajului – n.red.). Măsura a mai fost implementată în România şi s-au transformat atunci instantaneu aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă. De altfel, sunt excepţii. Aici avem excepţii pentru elevi, studenţi, ucenici, excepţii pentru pensionarii cu limită de vârstă. Excepţii pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru pensionarii care au dreptul să lucreze jumătate normă, pentru cei care au contracte multiple”, a explicat ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Totodată, Marius Budăi a arătat că măsura nu a fost adoptată pentru a aduce bani în plus la bugetul de pensii, fiind mai mult o problemă de principiu.

”Această măsură nu este luată neapărat pentru a aduce bani la buget. După prima lună în care vom avea efectele cu siguranţă, vom avea şi calculele reale. Au fost şi estimări în momentul în care s-a scris Ordonanţa de Urgenţă la Ministerul de Finanţe. Aici este o problemă de principiu. Fără să acuz pe nimeni dau doar un singur exemplu: dacă ne gândim la paza unui obiectiv, că se poate realiza cu 3 persoane, pentru 24 de ore, angajate la jumătate de normă eu nu cred că se poate. E vorba de principiu mai mult decât de a colecta bani. Este vorba de a fi o relaţie corectă între angajator şi angajat”, a mai precizat Budăi.

Măsura ce prevede supraimpozitarea contractelor part-time la nivelul celor cu normă întreagă (40 de ore pe săptămână) va va intra în vigoare de la 1 august 2022. Vor fi exceptați elevii sau studenții cu vârsta de până la 26 de ani, ucenicii până la 18 ani, persoanele cu dizabilități, pensionarii sau cei care au un contract de muncă full time pe lângă cel part-time.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.