Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertizează: „Dacă nu era schema de compensare la utilități, inflația sărea de 20%!”
Mugur Isărescu a prezentat marţi Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Potrivit guvernatorului BNR, accelerarea ratei inflației s-au datorat energiei, combustibililor, utilităților dar și bunurilor alimentare. „Dacă nu era schema de compensare la utilități, inflația sărea de 20%”, a mai spus Isărescu.
Consiliul de administraţie al BNR a aprobat, vineri, Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2022, care arată că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să cunoască fluctuaţii minore în trimestrul III, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare, graduală timp de trei trimestre, dar relativ alertă ulterior, coborând la finele orizontului prognozei uşor sub punctul central al ţintei.
„Inflația ridicată rămâne un fenomen cu dimensiune globală, nu este numai în România. Aveți indicele armonizat al prețurilor de consum în Europa, ca să putem face o comparație. România nu este ”fruntașă” în acest domeniu. Suntem pe locul 7, ceva mai mult decât media inflației în Uniunea Europeană, de 9,6 la sută. Dar mai importante mi se par două lucruri. În primul rând, și inflația cea mai scăzută din Europa depășește 5 la sută. Un studiu arată câte țări, din 60 analizate, mai au o inflație mai mică de 2 la sută sau egal cu 2 la sută, o țintă acceptată pe plan mondial. Observați că, în acest moment, avem zero țări cu inflație scăzută, de 2 la sută. S-a mai întâmplat acest lucru în perioada crizei din 2008-2009. Dar o cădere de asemenea amploare la zero nu s-a mai văzut în perioada analizată. (…) Inflația scăzută nu este nicăieri mai jos de 2%. În România accelerarea ratei inflației s-au datorat energiei, combustibililor, utilităților dar și bunurilor alimentare. Dacă nu era schema de compensare la utilități, inflația sărea de 20%! „, a mai explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a explicat şi motivul creşterii preţurilor carburanţilor.
„Criza energetică alimentată de situația geo-politică au favorizat creșteri în cazul carburanților până în urmă cu câteva săptămâni. Prețul țițeiului a dus la creșterea prețului la carburanți. Influența prețurilor mari la energie s-a dus mai mult în ceea ce privește produsele alimentare procesate și au fost influențate și de secetă. Primele semne pozitive sunt în ceea ce privește materiile prime. Vom micșora pasul de creștere a ratei dobânzii. Este o tendința semnalată și pe plan mondial”, a mai spus Isărescu, citat de Antena 3.