Ludovic Orban (Forța Dreptei) trage un nou semnal de alarmă: Acest guvern de gargaragii habarniști nu este în stare să găsească soluții viabile la problemele grave din energie!
Liderul Forța Dreptei, deputatul Ludovic Orban, susține că OUG 119, pe lângă alte aberații, conține o prevedere care va provoca reducerea producției interne de energie cu cel puțin 1500 MW. „Asta, în condițiile în care și așa producția este mai mică decât consumul”, a mai spus Ludovic Orban.
„Despre ce este vorba? Din cauza legislației în domeniul investițiilor în energie verde adoptate de guvernele PSD, până în 2021 investitorii în capacități de producere de energie eoliană sau solară nu puteau vinde energia în contracte bilaterale directe pe termen lung, ci erau obligați să vândă energia pe piața OPCOM. Pentru a putea finanța investițiile, au fost obligați să apeleze la finanțări prin contracte de hedging. Aceste contracte de finanțare prevăd, printre altele, un mecanism de rambursare a creditului prin fixarea unui preț al energiei electrice pe o perioadă lungă de timp ( 10 ani). Dacă producătorul vinde energia la un preț mai mare, finanțatorul încasează toți banii pe care îi primește producătorul în plus față de prețul fix stabilit în contract.
De exemplu, un producător de energie a stabilit în contractul de finanțare pe termen lung un preț pe MWh de 500 de lei. Dacă vinde energia electrică cu 2000 de lei pe MWh, cei 1500 de lei în plus pe care îi încasează pe MWh este obligat să îi dea finanțatorului.
Ordonanța guvernului mai stabilește suprataxarea producătorilor de energie în cazul în care vând energia la un preț mai mare decât un preț stabilit prin OUG. Pentru producătorii de energie electrică verde ( eoliană și solară) prețul maxim la care pot să vândă energia electrică de 450 lei pe MWh. Dacă producătorul vinde energia cu un preț mai mare, statul îi ia toți banii pe MWh pe care îi încasează peste prețul stabilit administrativ. Adică, dacă vinde cu 2000 de lei MWh, statul îi ia 1550 de lei.
Deci, un producător de energie verde trebuie să plătească pe MWh 1500 de lei către finanțator și 1550 de lei către stat. În condițiile în care încasează 2000 de lei. Adică are o pierdere pe MWh de 1150 de lei. Rezultatul cert va fi că producătorii o să oprească producția. Producția totală de energie electrică se va reduce cu cel puțin 1500 de MW ( pentru a înțelege gravitatea situației, fac precizarea că producția internă de energie electrică este de maxim 7000 MW ). Este posibil ca această reducere a producției să nu poată fi compensată din importuri, pentru că toate țările europene cu care suntem interconectați au probleme cu energia. Există risc serios de blackout.
De un an de zile, acest guvern de gargaragii habarniști, care clamează în fiecare zi pe toată media câtă grijă au ei de consumatori, nu este în stare să găsească soluții viabile la problemele grave din energie. Au modificat legislația în domeniul energiei de 6 ori. Au bulversat complet lumea. Nimeni nu știe la ce să se mai aștepte. Și, la a șasea încercare, dau din nou cu oiștea în gard, adoptând reglementări care pot să arunce în aer sistemul energetic din România.
Există o soluție. Simplă. În dezbaterea ordonanței în Camera Deputaților să se adopte un amendament, care a fost respins de Senat, prin care să se introducă, exact ca în OUG 27 din 2022, în definiția cheltuielilor lunare și cheltuielile cu finanțarea. Dacă majoritatea parlamentară nu va accepta acest amendament, mie îmi va fi foarte clar că nu mai este vorba doar de prostie, ci de ticăloșie”, a explicat Ludovic Orban.