Bursele elevilor se lasă așteptate! Ministerul Educației se spală pe mâini!

Elevii nu au primit banii pentru bursele de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social, cu toate că a fost depășit deja termenul-limită.

În actul normativ e precizat clar că banii trebuie să ajungă la elevi “la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”. Ministerul Educației a transmis că va cere “o situație a plăților acestor burse de la toate inspectoratele din țară”.

Mai mulți părinți au semnalat întârzierea de peste o săptămână la plata burselor de studiu, de merit, de performanță și ajutor social, iar cei de la Edupedu.ro au încercat să afle de ce nu au ajuns banii la elevi și care e situația în țară.

“Banii pentru bursele profesionale și Bani de liceu au fost plătiți de minister, însă banii pentru bursele de merit, performanță, de studiu și de ajutor social sunt livrați de ministerul de finanțe în teritoriu”, potrivit răspunsului trimis de instituție.

“În privința burselor cu termen de plată 15 ale lunii, bani care ar trebui virați de Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației va trimite o adresă către inspectoratele școlare județene și va cere execuția bugetului școlilor pentru luna octombrie, cu data de referință 30 octombrie, pentru a avea situația clară a sumelor virate pentru burse. Inspectoratele vor fi rugate, de asemenea, să transmită dacă sunt semnalate eventuale probleme de către școli și repartizarea sumelor la nivel de UAT-uri (n.red. Unități administrativ teritoriale)”, mai precizează Ministerul Educației.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, “în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:

  • 500 de lei, pentru bursa de performanță;
  • 200 de lei, pentru bursa de merit;
  • 150 de lei, pentru bursa de studiu;
  • 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.