Plafonarea preţurilor la energie, doar cu cerere şi declaraţie pe proprie răspundere!

Consumatorii casnici care pot beneficia de plafonarea preţurilor la energie, începând cu 1 ianuarie 2023, au obligaţia de a depune atât o cerere, cât şi o declaraţie pe proprie răspundere, direct la furnizor.

Consumatorii casnici, eligibili să beneficieze de plafonarea preţurilor la energie mai au la dispoziţie două săptămâni pentru a depune documentele. În caz contrar, facturile ar putea fi chiar şi cu 90% mai crescute.

Potrivit unui comunicat ANRE, este vorba despre patru categorii de consumatori şi anume:

  • clienţii finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor;
  • clienții care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ;
  • familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ;
  • clienţii finali casnici cu mai multe locuri de consum.

În cazul clienților casnici cu un singur loc de consum,  furnizorul aplică plafonarea cea mai favorabilă, în funcție de tranșa de consum lunar în care se încadrează:

  •  sub 100 kWh/lună, prețul este de 0,68 lei/kWh;
  •  între 100 și 250 kWh/lună, prețul este de 0,8 lei/kWh;
  •  peste 255 kWh/lună, prețul este de 1,3 lei/kWh.

ANRE a publicat pe site-ul său cum ar trebui să arate cererea tip necesară, precum şi declaraţia pe proprie răspundere, pentru a putea beneficia de prețul plafonat. De asemenea, furnizorii au început să publice astfel de modele.

Pe site-ul E.ON, furnizorul explică ce trebuie să facă fiecare client, în funcție de categoria în care se află, pentru a beneficia de plafonarea prețului.

Enel a postat, pe pagina de Facebook, o prezentare video care să vină în sprijinul clienţilor. Documentele pot fi depuse  la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi online.

Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a publicat pe site-ul său formularul și declarația doar pentru clienții noncasnici, iar compania națională de stat Hidroelectrica nu a publicat pe site-ul său modele de cerere și declarație și nici noutățile care vor intra în vigoare de anul viitor.

Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023 a fost adoptată de preşedintele Klaus Iohannis, la data de 13 decembrie. Scopul este de a consolida şi extinde măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.