Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, ia atitudine: “Micii procesatori români de lapte nu mai au voie să colecteze lapte pentru a-l procesa! Nu este adevărat că nu ne mai lasă UE!”

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, este decisă să intervină la Ministerul Agriculturii în favoarea procesatorilor de lapte din România care au fost împărțiți, susține Maria Grapini, în „categoria A” și „categoria B”.

Potrivit eurodeputatul umanist, procesatorii de lapte incluși în cea de-a doua categorie nu mai au voie să colecteze lapte pentru a-l procesa, având voie doar să-și proceseze laptele de la propria fermă.

„Ceea ce m-a deranjat este că la procesatori a ajuns informația că Uniunea Europeană nu lasă România ca procesatorii de „categoria B” să mai colecteze lapte pentru a-l procesa. Eu am spus în mai multe rânduri că inabilitatea, ca să nu folosesc un cuvânt mai dur, Guvernelor, a miniștrilor, de a înțelege care sunt competențele naționale și care sunt cele europene aduce prejudicii în condițiile în care informațiile care ajung la cetățean, întreprinzător, de această dată la procesatorii de lapte,  produc confuzie în spațiul public. Este mult mai simplu să spui că nu ne lasă UE să luăm o anumită decizie în favoarea românilor!…”, a punctat Maria Grapini, care a adăugat că oficialii și instituțiile statului român trebuie să pună „punctul pe i” în relația cu UE, când este vorba de subsidiaritate.

Astfel, eurodeputatul Grapini a precizat că, în această speță, este vorba de competență națională și, ca atare, a reiterat faptul că pe lângă intevenția domniei sale la Ministerul Agriculturii, și asociațiile producătorilor trebuie să facă același lucru.

„Pe de altă parte, încurajez asociațiile profesionale, asociațiile producătorilor, să nu se mai lase convinse atât de ușor de către instituțiile în subordinea cărora lucrează, doar pentru că acestea se ascund în spatele afirmației: nu ne lasă UE! Cu toții dorim să încurajăm producția românească, pe procesatori, și să nu mai cumpărăm produse din lapte importat și să procesăm aceste produse în România!”, a mai spus Grapini.

Eurodeputatul PUSL a avertizat că produsele existente pe piața românească sunt, în mare măsură, importate. De asemenea, Maria Grapini susține că, în loc să existe aceste bariere absurde în calea procesatorilor de lapte, ar fi mai bine ca aceștia să fie lăsați să lucreze în contextul în care mulți fermieri se plâng că sunt nevoiți, în lipsa unei piețe de desfacere, să arunce laptele și chiar să îl dea la porci.

„Trebuie să găsim soluția potrivită pentru ca acești procesatori, fie că sunt de categoria A sau B, deci oricât de mici ar fi aceștia,  să funcționeze… mai ales că aceștia se bazează pe colectarea laptelui din România!”, a conchis europarlamentarul umanist.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.