Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, cere Comisiei Europene să nu mai tergiverseze propunerea legislativă privind controlul integrității eurodeputaților, comisarilor și funcționarilor europeni!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a cerut, în cadrul unei intervenții ferme în PE, Comisiei Europene să nu mai tergiverseze lucrurile în privința propunerii legislative legată de controlul integrității eurodeputaților, comisarilor și funcționarilor europeni!

“În Parlamentul European se discută de aproape patru ani despre nevoia de a avea un organism care să analizeze integritatea eurodeputaților, comisarilor și funcționarilor europeni din punct de vedere etic, dar și ca implicații și comportament. Cu toate acestea,  credeți doamnă comisar (n.r.- vicepreședintele CE pentru valori și transparență, Vera Jourova, a fost prezentă în plen) că este o coincidență faptul că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis la preluarea mandatului că va veni cu o propunere în acest sens a oprit acest lucru tocmai din cauza faptului că asupra dânsei planează o suspiciune de conflict de interese?, a punctat eurodeputatul Grapini.

În sprijinul afirmațiilor sale, Maria Grapini a dat ca exemplu recenta decizie a unei prestigioase publicații americane care a acționat-o în judecată pe președinte Comisiei Europene pe motiv că a refuzat să dea publicității conversația pe tema contractelor Pfizer.

Potrivit eurodeputatului PUSL, poziția ambiguă a Comisiei Europene, pe marginea acestei teme importante, arată cu atât mai mult că eurodeputații trebuie să urgenteze Regulamentul astfel încât Parlamentul European să poată avea drept de inițiativă legislativă.

“Nu se poate ca niște oameni nealeși să fie superiori, din punctul de vedere al deciziei, Parlamentului European, un for cu persoane alese de către cetățeni!”, a mai spus, revoltat, eurodeputatul umanist.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reiterat importanța definirii uniforme, la nivelul instituțiilor euroopene, a conflictului de interese, precizând, în context, că în România există o Agenție Națională de Integritate care solicită nu numai declarații de interese, dar și de avere.

“Dacă vom avea 27 de modele de conflicte de interese nu va exista nimic, pozitiv, aici în Parlamentul European în direcția controlului integrității eurodeputaților, comisarilor și funcționarilor europeni!”, a conchis eurodeputatul PUSL.

De menționat faptul că, în ședința de plen, a fost prezenta si Jessika Roswall (ministru pentru afaceri europene) ca reprezentant al Președinției Suedeze a Consiliului UE.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.