Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, taxează lipsa de transparență a CE în cheltuirea banilor europeni: Nu înțeleg de ce trebuie să ne grăbim pentru a face descărcarea de gestiune!

 

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a criticat dur, în plenul PE de la Strasbourg, Comisia Europeană pentru lipsa de transparență în cheltuirea banilor europeni și a susținut, totodată, că nu trebuie votată acordarea descărcării de gestiune!

În intervenția sa, eurodeputatul Grapini s-a declarat dezamăgită de forma finală a raportului privind descărcarea de gestiune a Comisiei Europene.

„Sunt dezamăgită pentru că, la negocierile făcute pentru compromisuri, a fost foarte dificil să ajungem la un text care să fie cât mai aproape de finalitate. A existat foarte mult subiectivism din partea PPE și mă refer aici la dublul limbaj, în sensul în care criticăm Comisia Europeană și pe președinta Comisiei, dar când să trecem prin vot un anumit raport, îl trecem și gata. Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană trebuia să rămână corijentă. Personal, am vrut o amânare a descărcării de gestiune pentru că trebuie să fim fermi, deși înțeleg că anul 2021 a fost un an complicat pentru toată lumea. Însă lipsa de transparență și faptul că președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, nu a răspuns la niciuna dintre întrebările noastre, nu a venit la comisie să dea explicații referitoare la contractele de achiziții privind vacinurile anti-Covid, a generat, la nivelul UE,  extrem de multă neîncredere în CE. Mai mult, președinta Comisiei nu a răspuns solicitărilor ombusdmanului european, acesta făcând un raport negativ. Și, atunci, de ce trebuie să ne grăbim pentru a face descărcarea de gestiune?”, a punctat Maria Grapini.

Potrivit europarlamentarului PUSL, descărcările de gestiune ale CE nu trebuie făcute formal. De asemenea, Maria Grapini a precizat că oficialii Comisiei Europene trebuie să înțeleagă că toate instrumentele, proiectele, programele și măsurile pe care le aduce, dacă acestea implică cheltuirea banilor publici, trebuie să treacă prin controlul Curții Europene de Conturi.

„Am spus acest lucru și în comisia pentru control bugetar al PE (CONT) și o repet: banii nu sunt ai Comisiei Europene! Trebuie să avem asupra acestora și noi, PE, un control, pentru că reprezentăm cetățenii UE și cetățenii ne întreabă, inclusiv cei din țara mea, în privința contractelor de achiziții de vaccinuri: Cine a făcut acele contracte? De ce le-a făcut cu acele prețuri? De ce nu există transparență? De ce nu ni s-au dat contractele? De aceea cred că acest raport trebuia amânat!”, a conchis eurodeputatul umanist.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.