Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, a făcut parte din juriu și a susținut proiectele din România câștigătoare ale Premiului cetățeanului european din 2023!
Cancelaria Premiului cetățeanului european a selectat, pe 28 iunie, proiectele câștigătoare ale Premiului cetățeanului european din acest an.
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a făcut parte din juriu, la selecția proiectelor din România.
”În calitate de membru al juriului, sunt bucuroasă că am putut susține proiectele din România”, a precizat eurodeputatul Grapini. De altfel, Biroul de legătură al Parlamentului Europen de la București i-a mulțumit europarlamentarului umanist pentru „implicarea domniei sale în activitatea juriului național pentru Premiul cetățeanului european 2023”.
Din România, au fost alese două proiecte câștigătoare (dintre cele cinci care au trecut de jurizarea națională): Institutul Autism Voice și A Place for Truth.
De asemenea, Maria Grapini va participa în toamna acestui an, în calitate de invitată, la ceremonia de premiere pentru câștigătorii naționali, care va fi organizată de Biroul Parlamentului European în România. Decizia referitoare la laureați se va publica și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
De menționat faptul că premiul răsplătește inițiativele care contribuie la cooperarea europeană și la promovarea valorilor comune. Anul acesta, au fost depuse 216 candidaturi care abordează o varietate de subiecte, cum ar fi construirea unui parc de sculpturi despre drepturile omului, într-un spațiu școlar, editarea unei culegeri cu cântece din UE sau o inițiativă de solidaritate, lansată de un grup de voluntari care îi ajută neobosiți pe concetățenii lor afectați de inundații devastatoare și multe altele.
Decernat în fiecare an de Parlamentul European, premiul se acordă proiectelor derulate de persoane sau organizații care încurajează înțelegerea reciprocă și integrarea mai strânsă între cetățenii UE; cooperarea transfrontalieră care edifică un spirit european mai puternic și valorile și drepturile fundamentale ale UE.
Persoanele, grupurile, asociațiile sau organizațiile au putut candida cu un proiect sau au putut nominaliza un proiect. Deputații în PE pot prezenta, de asemenea, o nominalizare.