Donald Trump, pus sub acuzare pentru tentativa de a influenţa rezultatul alegerilor în statul Georgia!
Fostul preşedinte american Donald Trump este vizat de un al patrulea set de acuzaţii penale de amploare, după ce un mare juriu din Georgia a emis, luni, un rechizitoriu în care îl acuză de eforturi pentru a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden.
Acuzaţiile, formulate de procurorul districtual din comitatul Fulton, Fani Willis, se adaugă problemelor juridice cu care se confruntă Donald Trump, favorit în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.
Rechizitoriul din Georgia, care se întinde pe 98 de pagini, enumeră 19 inculpaţi şi 41 de capete de acuzare în total.
Toţi inculpaţii sunt acuzaţi de extorcare (racketeering), o acuzaţie folosită adesea pentru a-i viza pe membrii grupurilor de crimă organizată şi care prevede o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.
Printre ceilalţi inculpaţi se numără Mark Meadows, fostul şef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, şi avocaţii Rudy Giuliani şi John Eastman.
„Trump şi ceilalţi inculpaţi acuzaţi în acest rechizitoriu au refuzat să accepte că Trump a pierdut şi s-au alăturat cu bună ştiinţă şi în mod deliberat unei conspiraţii pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump”, se arată în rechizitoriu, potrivit News.ro.
Cazul provine de la o convorbire telefonică din 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe cel mai înalt oficial electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să „găsească” suficiente voturi pentru a inversa înfrângerea sa la limită în acest stat. Raffensperger a refuzat să facă acest lucru.
Susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite patru zile mai târziu, într-o încercare nereuşită de a împiedica legislatorii să certifice victoria lui Biden.
Ancheta lui Willis s-a bazat pe mărturiile unor consilieri ai lui Trump, inclusiv Giuliani, care i-au îndemnat pe legislatorii statului Georgia, în decembrie 2020, să nu certifice alegerile, şi ale unor oficiali republicani ai statului, precum Raffensperger şi guvernatorul Brian Kemp, care au refuzat să dea curs afirmaţiilor false ale lui Trump privind alegerile.
În timp ce mulţi oficiali republicani s-au făcut ecoul afirmaţiilor false ale lui Trump privind alegerile, Kemp şi Raffensperger au refuzat să facă acest lucru. Raffensperger a declarat că nu a existat nicio bază factuală pentru obiecţiile lui Trump, în timp ce Kemp a certificat rezultatele alegerilor în ciuda presiunilor din interiorul partidului său.