Cu ocazia Zilei Limbii Române, eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, va participa la Chișinău, la Academia de Științe a Moldovei, la Congresul Mondial al Eminescologilor
maria.grapini@europarl.europa.eu
Pe 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, va participa la Chișinău, la Academia de Științe a Moldovei, la lucrările celei de a XII-a ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor. La acest eveniment, eurodeputatul Grapini va transmite un mesaj de salut.
De asemenea, în data de 1 septembrie, Maria Grapini, care are, de peste două decenii, o relație specială cu mediul academic, artistic, educațional și cultural din Republica Moldova, va participa la deschiderea anului școlar, la Liceul “Ștefan Holban” din Cărpineni.
“În calitate de cetățean de onoare al localității Cărpineni, am răspuns cu drag invitației. De Cărpineni, mă leagă concursul “Moșteniri” pe care îl susțin de șapte ani, un concurs care promovează limba română și istoria neamului românesc. Cu Academia și cu Președintele Academiei, Ion Tichineanu, și Academicianul Mihai Cimpoi mă leagă o prietenie care mă onorează. Am răspuns invitației Academiei în mai mulți ani și trebuie să spun că, pe parcursul evenimentelor, se simte profundul sentiment patriotic. Cred că patriotismul curat este necesar și se poate dezvolta doar cunoscând valorile românești și istoria României. Limba română este cea mai frumoasă din lume! Limba română este comoara noastră și este datoria fiecăruia dintre noi să o protejeze. Limba noastră este cea care dă identitate milioanelor de români. Cu atât mai mare trebuie să fie interesul și preocupările fiecăruia dintre noi pentru limba și cultura română și, în consecință, să o vorbim cu mândria de a fi român!”, a precizat Maria Grapini.
De menționat faptul că Academia Română va celebra în acest an Ziua Limbii Române, în cadrul unei sesiuni comune cu Academia de Ştiinţe a Moldovei, pe 31 august, de la ora 11,00, în Aula forului român.
Evenimentul va fi deschis de preşedinţii celor două instituţii, Ioan-Aurel Pop şi Ion Tighineanu, şi se va desfăşura în format mixt, putând fi urmărit pe platforma Zoom, anunţă Academia Română.
Vor susţine comunicări academicienii: Ioan-Aurel Pop – „Limba română veche, în viziunea lui Eugen Coşeriu”; Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române – „Elogiu limbii române. La începuturile vocabularului filosofic; câteva remarci cu privire la experienţa eminesciană a lecturilor kantiene”; Mihai Cimpoi, preşedinte al Consiliului Consultativ al Academicienilor din Academia de Ştiinţe a Moldovei – Limba Română – Casa Fiinţei Noastre; Gheorghe Ghidirim, Academia de Ştiinţe a Moldovei – „Limba română – limba noastră a tuturor”; Gheorghe Chivu, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură a Academiei Române – „Vitalitatea limbii române”; Valeriu Matei, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, director general al Editurii Academiei Române, „Bătălia pentru legalizarea limbii române şi a alfabetului latin în Republica Moldova”.
Sesiunea festivă de celebrare a Zilei Limbii Române va continua cu deschiderea la Chişinău a lucrărilor Congresului Mondial al Eminescologilor, aflat la a XII-a ediţie.
În cadrul evenimentului, după cuvântul de deschidere adresat de acad. Mihai Cimpoi şi, așa cum am spus, un mesaj de salut al europarlamentarului Maria Grapini, se va desfăşura o evocare, „Academician Eugen Simion – 90”, la care sunt aşteptaţi să ia cuvântul Mircea Martin, Ion Hadârcă și Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni.
Cu acest prilej vor fi lansate volumele „Eugen Simion, om al întregului cultural”, de Mihai Cimpoi, şi „Texte despre Basarabia”, de Eugen Simion.
Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.
Menționăm că Ziua Limbii Române este sărbătorită și în R. Moldova, pe data de 31 august, după ce în această zi, din anul 1989, la Chișinău, a fost votată legislația care prevedea revenirea la limba română și la grafia latină.