Întrevederea ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cu omologul său din Republica Moldova

În data de 11 septembrie 2023, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avut o întrevedere cu domnul Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, ministrul Energiei din Republica Moldova a informat ministrul român cu privire la îndeplinirea și finalizarea cerințelor de unbundling, context în care a fost modificat cadrul legislativ din Republica Moldova în vederea asigurării securității energetice a țării, precum și alinierea la cadrul normativ european. Totodată, ministrul  Parlicov a menționat faptul că există intenții ca Federația Rusă să atace sau să îngreuneze implicarea statului în gestionarea activităților, făcându-se referire la încălcarea dreptului de investitor.

Ministrul român al Energiei i-a adus la cunoștință omologului său de faptul că a fost informat de situația actuală din Republica Moldova (inclusiv cu privire la procesul ce vizează unbundling-ul) atât de către domnul Ion Sterian, directorul general Transgaz, cât și de către domnul Vasile Iuga. Totodată, ministrul Burduja și-a arătat deschiderea cu privire la sprijinirea Republicii Moldova în domeniul energiei.

În privința colaborărilor cu operatorii de gaze eleni (drept exemplu, DEPA) și în considerarea dezvoltării terminalului de gaze lichefiate, reprezentantul Republicii Moldova a indicat interesul către actorii implicați cu privire la creșterea capacității interconectorului din Estonia și Bulgaria spre Republica Moldova, pentru transportul de GNL. De asemenea, ministrul Republicii Moldova a informat că s-a agreat, inclusiv la costuri, în acest context cu reprezentanții din Estonia și Bulgaria.

În finalul întrevederii, părțile au agreat stabilirea unei întâlniri la nivel tehnic cu reprezentanții României și Republicii Moldova din domeniul energiei (se așteaptă participarea reprezentanților din cadrul Transelectrica, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, respectiv ANR și a altor actori implicați), în vederea elaborării unor simulări sau analize de prețuri, implicit posibile oferte, precum și continuarea colaborărilor în acest sens.

Întrevederea agreată de ambii miniștri a fost stabilită pentru data de 18.09.2023 (luni), ora 14:00.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.