Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, trage un nou semnal de alarmă: Lipsa de asumare a unor decizii luate la nivel guvernamental reprezintă o mare problemă!
Intenția de naționalizare “mascată” a Pilonului II de Pensii, care a apărut în lista amendamentelor depuse de coaliție (este indicat, ca inițiator, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor al PSD, Daniela Pescaru), intenție negată de ministrul de resort, Marcel Boloș, a generat reacția vehementă a europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D.
Potrivit eurodeputatului Grapini, lipsa de asumare a unor decizii luate la nivel guvernamental reprezintă o mare publemă.
“L-am auzit pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care spunea că un secretar de stat din Ministerul pe care îl conduce, este responsabil de nerezolvarea unei anumite situații. Și au am fost ministru, în Guvernul Ponta, și coordonam secretarii de stat. Nimeni nu avea voie să dea drumul la vreo informație până nu ne consultam, pentru că asta era politica Ministerului”, a punctat europarlamentarul PUSL, care a adăugat, că, din punct de vedere european, „confiscarea unor bani care au fost depuși cu un anumit scop (n.r-naționalizarea pilonului II de pensii) este ilegală”.
Potrivit Mariei Grapini, dacă se va lua o asemenea decizie, toți cei care au depus bani în acest pilon de pensii au fost induși în eroare, în contextul în care li s-a dat garanții că acești bani sunt ai lor și li se vor adăuga la pensia care va fi calculată de stat.
De asemenea, eurodeputatul PUSL a precizat faptul că este nevoie de o lege a pensiilor bazată doar pe contributivitate, dar care să asigure un cuantum al pensiei minime la nivelul necesar acoperirii nevoilor de trai în condiții de siguranță.
“Dacă noi nu vom modifica legea pensiilor, nu vom schimba nimic în direcția dorită de milioanele de pensionari. Dacă însă doar vom continua să indexăm toate pensile, ecartul dintre pensiile mici și cele mari va crește. Este nevoie, așadar, să creștem, în special, pensiile mici pentru că avem nevoie de protecție socială și de o viață mai bună pentru oameni, în special pentru pensionari. În cazul în care creștem toate pensiile, spre exemplu, cu 10%, este evident că persoana care are 8.000 de lei câștigă o sumă consistentă, în timp ce pensionarul cu doar 1200 de lei va obține o majorare mult mai mică”, a menționat eurodeputatul Grapini.
Nu în ultimul rând, Maria Grapini a reiterat necesitatea unui mesaj de încredere, prin fapte și politici concrete, nu prin vorbe, în direcția dezvoltării României și, implicit, a creșterii productivității muncii.