Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu: „Marcel Ciolacu este mai întâi premierul României, apoi al PSD!”
Domnule deputat PSD, Dan Cristian Popescu, au trecut patru luni de guvernare PSD-PNL, cu Marcel Ciolacu, premier. O perioadă mai mult decât tensionată pe plan intern, dar mai ales pe plan internațional. Vorbim, practic, de o situație economică delicată, dar mai ales de o situație internațională explozivă. Cum credeți că au gestionat aceste provocări uriașe premierul Ciolacu și guvernarea PSD-PNL?
Toată lumea știe, fiind practic un lucru unanim acceptat, că premierul Marcel Ciolacu a avut cel mai greu început de mandat de premier din ultimii 10, 15, poate 20 de ani. Nimeni nu se aștepta să fie atât de multe probleme apărute atât pe plan intern, dar mai ales internațional. Suntem obișnuiți cu faptul că vine un nou premier și primele șase, șapte luni, are o așa-numită perioadă de miere, în care nimeni nu îl critică și îi oferă posibilitatea de a face lucrurile pe care le-a anunțat! Mai mult, în primele luni de mandat, toți premierii își permiteau să adopte niște măsuri populiste… Din păcate, preluarea mandatului de către premierul Ciolacu a fost amânată de greva cadrelor didactice. Cea mai gravă problemă este cea legată de amploarea deficitului bugetar, situație începută și agravată în timpul premierilor Orban și Cîțu. Deși recunoaștem faptul că a fost și o perioadă grea, a pandemiei – și, aici, există, oarecum, circumstanțe atenuante – partea lor de vină este cel puțin la fel de mare, în contextul în care România s-a împrumutat mult mai mult decât era nevoie, și mai exact, nu mai puțin de 200 de miliarde de lei, în doi ani de zile! Din păcate, foarte puțini bani din această sumă uriașă s-au întors cu adevărat în economie.
Este adevărat, împrumuturi au fost și în timpul guvernărilor Ciucă și Ciolacu însă o mare parte au fost făcute pentru a merge mai departe cu dobânzile și datoriile vechi. Din fericire, în ultimii 2 ani, o mare parte din împrumuturile făcute de guvernanți s-au întors în economie prin diverse măsuri de ajutor. Fie că au fost pentru pensionari, pentru cei cu venituri mici, pentru firmele care procesează în România, pentru agricultori, vorbim de sume care, repet, s-au întors în economie direct, nu indirect, către persoane fizice sau companii românești! Și, aici, vorbim, practic, de o investiție, nu de o cheltuială de ordin populist!
Nu o spun doar eu ci și mulți analiști: prestația premierului Ciolacu a fost una peste așteptări! Marcel Ciolacu este un politician mai puțin cunoscut, el intrând relativ recent în prim-planul politicii. Lumea nu-l știa și poate mulți dintre cetățeni aveau semne de întrebare asupra viitorului guvernării. Mai mult, să nu uităm de acele „ștampile” false, acele anateme puse de-a lungul anilor pe imaginea PSD… S-a văzut însă că a venit un premier care a făcut față cu brio tuturor provocărilor pe care le-a avut de înfruntat. Vedem, iată, un lider care vine cu rezultate notabile, nu numai pe plan intern, dar și în exterior. Vedem un lider care a fost în Ucraina și a început să rezolve o problemă care ne doare de mult timp și mă refer la situația minorității române din această țară. Deja Ucraina a luat decizia de a nu mai recunoaște limba moldovenească. Oficialii de la Kiev au acceptat că nu mai există două minorități și că există doar limba românească. Este, până la urmă, un pas important, pentru punerea minorității române din Ucraina la locul ei, binemeritat, până la urmă, respectat de oficialii ucraineni. Vorbim, practic, de o situație de normalitate pentru că și noi tratăm minoritatea ucraineană de la noi, deși mai mică decât cea românească, cu respect. Datoria noastră este să ne protejăm românii, oriunde ar locui aceștia.
Aș adăuga, de asemenea, și vizita istorică (deși contestatarii de profesie au blamat-o) a premierului Ciolacu în Israel. A fost primul lider din Europa, din acest punct de vedere… ulterior, a venit și președintele american, Joe Biden, au venit și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Franței, Emmanuel Macron. Normal că Marcel Ciolacu nu poate rezolva criza de acolo, care este foarte veche, dar este un semnal important, mai ales că președintele Zelenski nu a fost primit în Israel pentru a nu se inflama și mai mult situația de acolo. Premierul Ciolacu a avut acea conferință de presă comună cu Benjamin Netanyahu și a fost primit cu toate onorurile și cu toată considerația pentru România. Aș adauga, în context, și șansele crescânde pentru un vot pozitiv privind aderarea României la Spațiul Schengen, în luna decembrie. Se fac eforturi mari și nu este exclus ca, în acest an, să primim și vestea bună din zona europeană. Una peste alta, aș acorda o notă maximă premierului Ciolacu, în primele patru luni de mandat.
„Interesul național este pe primul loc pentru premierul Ciolacu!”
Ce le răspundeți, domnule Popescu, nemulțumiților din PSD care, în spatele ușilor închise, critică faptul că premierul Ciolacu, prin măsurile ferme adoptate, atrage scăderea PSD în sondaje, în contextul apropierii unui an electoral cu cinci rânduri de alegeri?
Orice politician din România trebuie să înțeleagă că nu există premier PSD, PNL sau USR, ci există doar premierul României. Punct! Când ajungi premier, ministru, parlamentar sau primar, ești alesul românilor și trebuie să reprezinți, mai presus de orice, România și/sau comunitatea locală. Interesul național este întotdeauna pe primul plan, abia apoi vine și interesul electoral al partidului pe care îl reprezinți. Dacă nu vom privi lucrurile în această manieră, vom risca să facem greșeli. Îl felicit pe premierul Ciolacu că este, în primul rând, premierul României și sunt convins că niciodată, la nivelul PSD, nu s-a pus problema ca vreun lider al partidului, cu atât mai mult Marcel Ciolacu, să fie mai întâi premierul PSD și mai apoi al României.
“Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă România ar intra pe mâna unor partide extremiste”
Există vreo temere electorală la vârful PSD în contextul în care, repet, 2024 aduce alegeri europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale?
Nu ne temem și conștientizăm acest fapt, ca și celelalte partide, că este un an fără precedent din perspectivă electorală, mai ales, așa cum ați spus, că vorbim de cinci ieșiri la urnă ale românilor (să nu uităm că vor fi două tururi la alegerile prezidențiale!). Este un efort imens pentru orice partid, chiar și pentru un partid mare și foarte bine organizat, la nivel central și teritorial, cum este PSD! Sunt cinci campanii electorale. Vorbim de un ritm epuizant, amețitor, în care, în paralel, trebuie să conduci cu eficiență și responsabilitate și România, dar și fiecare oraș din țară. Mai mult, trebuie să faci și campanie electorală! Sunt foarte multe proiecte care trebuie continuate și după alegerile viitoare! Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă România ar intra pe mâna unor partide extremiste sau nișe politice care au idei mai excentice! S-ar pune semnul întrebării pe multe proiecte de infrastructură, pe dezvoltarea economiei, a atragerii de fonduri europene.
Ce să mai vorbim despre percepția externă, despre aderarea la Schengen, la OCDE? Am intra într-un con de umbră total! Avem, așadar, inclusiv pentru interesul României, obligația de a avea o prestație foarte bună în campaniile care urmează, de a avea un scor electoral foarte bun. Este extrem de important rezultatul de la alegerile europarlamentare pentru că România va da, până la urmă, un examen în privința băncii în care ne așezăm, dacă pot spune așa! Ne putem așeza în banca oamenilor care vor să construiască sau în cea a extremelor! PSD tratează anul electoral 2024 cu toată seriozitatea!
„Miza PSD rămâne câștigarea alegerilor europarlamentare, locale și prezidențiale!”
În aceste condiții, privind retrospectiv situația din ultimii doi ani, considerați că alianța PSD-PNL rămâne singura variantă viabilă și pentru următorii patru ani de guvernare?
Sondajele din ultimii ani și ciclul de alegeri din 2020 ne arată o imagine în care, potrivit principiului matematicii, nu găsești o altă formulă mai eficientă decât cea PSD-PNL! Acum, dacă românii vor vrea ca PSD să aibă la viitoarele alegeri un scor mai mare de 50%, sau un alt partid, acesta poate guverna singur! Nu te poți supăra niciodată pe românii care aleg. Ei au mereu dreptate! Aceea este dreptatea românilor din ziua respectivă! Din ce vedem însă până acum, tragem concluzia că niciun partid nu poate întruni singur peste 50% din voturile românilor. Situația este valabilă și se repetă în mai toate sistemele astea proporționale care au mai multe partide! Repet, astăzi, singura formula bună este și cea actuală care, până la urmă, ne dă un plus de optimism, în contextul în care se vor putea continua proiecte importante! Nu am mai pierde timp cu alte experiențe politice! Dar, românii sunt cei care vor alege și își vor impune voința!
Miza PSD rămâne însă câștigarea alegerilor europarlamentare, locale și prezidențiale!
„Nu cred că nouă formulă electorală USR-PMP-Forța Dreptei va obține un scor mai mare de 15%!”
În acest moment, domnule Dan Cristian Popescu, pe scena politică actuală, există, drept contrapondere la PSD și PNL, Alianța formată din USR, PMP și Forța Dreptei, respectiv, Alianța pentru Unirea Românilor. Unde vedeți, ca rezultat electoral la viitoarele alegeri, cele două construcții/partide politice?
În toate sondajele, chiar și în cele comandate de ei, USR are un maxim de 13%. Ei își fac un calcul matematic, adunând cei doi la sută de la Forța Dreptei și cu trei la sută de la PMP și, astfel, s-ar duce, ca și alianță, spre un 15-18%. Părerea mea este, și nu sunt subiectiv, că suma procentelor, în cadrul acestei alianțe, va fi mai mică decât în cazul scorurilor electorale obținute dacă cele trei partide ar candida separat! Un partid care s-a bătut cu pumnul în piept că este un partid nou, fără oameni vechi, compromiși în politică – cam așa s-a marketizat USR – să vină acum într-o alianță cu două partide conduse de lideri vechi, precum Ludovic Orban și Traian Băsescu, în antiteză cu tot ceea ce au spus ei, nu știu, sincer, cât de vandabil va fi acest nou produs politic. Părerea mea este că va câștiga ceva din voturile venite către PMP și Forța Dreptei dar, în schimb, va pierde multe voturi de la votanții USR. Nu cred că această nouă formulă electorală va obține un scor mai mare de 15%. USR s-a remarcat în ultimii ani prin scandaluri, acuze și o incapacitate cronică în a furniza proiecte și programe realiste pentru oameni! Tot ceea ce au promis nu au făcut, tot ceea ce au criticat și au catalogat drept nociv au preluat la indigo!
„Nu exclud ca AUR să devanseze PNL și să obțină locul 2 la europarlamentare!”
Și despre Alianța pentru Unirea Românilor…
AUR profită de un val european de frustrare, antisistem, plecat din perioada pandemiei și amplificat între timp. Am văzut – vezi cazul Italiei – că populiștii au ajuns să câștige alegerile! Mai ales că, ulterior, s-a văzut că nu au prea făcut ce spuneau și, ca atare, impactul electoral a scăzut! Toate acestea și pe fondul inflației galopante și a frustrărilor cetățenilor, care favorizează aceste voturi. Eu spun că AUR va obține un scor consistent la europarlamentare, unde vorbim de niște alegeri particulare, unde voturile din diaspora au o pondere mult mai mare decât la celelalte alegeri. De exemplu, la locale, nu există voturi din diaspora, iar la parlamentare, deși există, sunt concentrate pe șase mandate de parlamentar. La europarlamentare și prezidențiale, voturile din diaspora vin, dacă pot spune așa, la grămadă cu celelalte!
Nu exclud însă ca AUR să devanseze PNL și să obțină locul 2 la europarlamentare, cu un scor electoral de peste 20%. Depinde foarte mult și de prestația lui George Simion! După aceea, AUR va intra într-o scădere electorală! Cred că vor urma traiectoria USR, care a obținut un scor mare, în anul 2019, la europarlamentare, beneficiind atunci și de o conjunctură favorabilă, precum arestarea lui Liviu Dragnea, după care a urmat o scădere la locale, parlamentare și prezidențiale, revenind la 13%. AUR se va dezumfla după europarlamentare! Nu cred că va intra în turul II la prezidențiale. La parlamentare, va scădea, de asemenea, și va ajunge la 14-15%!
Cum vedeți, domnule deputat Dan Cristian Popescu, anul electoral 2024? Credeți că va afecta performanța/stabilitatea guvernării?
Toate cuțitele vor fi, cum se spune, pe masă și orice va fi speculat cât mai negativ posibil. Vă dați seama că spiritele vor fi agitate, AUR împreună cu SOS România (cred că partidul Dianei Șoșoacă va intra în viitorul Parlament!) vor continua să genereze scandaluri! Exceptând SOS România (care se află la limita intrării în Parlament), nu cred că, în viitorul Legislativ, vor mai intra partide noi! În rest, nu văd schimbări majore de partide! O să avem, în linii mari, aceeași scenă politică, de aceea spun că singura formulă viabilă va fi tot PSD-PNL!
“Marcel Ciolacu-prima opțiune pentru alegerile prezidențiale!”
Considerați, deși este prematur, că premierul Marcel Ciolacu reprezintă varianta cea mai potrivită pentru PSD, în cursa prezidențială de anul viitor?
Cu siguranță, președintele partidului este prima opțiune pentru alegerile prezidențiale și, dacă privim în urmă, în istoria PSD, candidatul pentru alegerile prezidențiale era, de regulă, președintele partidului din acel moment. Acum, s-a hotărât un nou sistem, prin care candidatul la prezidențiale să fie ales de toți membrii. Rămâne prima opțiune, deși nu este o opțiune bătută în cuie pentru că, pe de o parte, dânsul deține funcția de premier și România trebuie gestionată, un lucru mai important chiar și decât o candidatură la prezidențiale, mai ales că, înaintea alegerilor prezidențiale, mai sunt trei rânduri de alegeri importante. Cred că decizia finală se va lua după alegerile europarlamentare.
Un interviu realizat de Iulian Badea