Cadrele didactice, obligate să își „toarne” colegii care dau meditații!
Nici bine nu a intrat în vigoare noua lege a învățământului preuniversitar că reprezentanții Ministerului Educației vin cu noi găselnițe. Profesorii din învățământul preuniversitar ar putea fi obligați să completeze anual declarații de interese în care să precizeze meditațiile, dar și școlile de la care provin elevii cărora le oferă meditații.
Cadrele didactice, obligate să își raporteze colegii care dau meditații. Ministerul Educației a pus în dezbatere publică până pe data de 4 noiembrie 2023, un proiect de ordin privind aprobarea procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare.
Astfel, potrivit proiectului de ordin, profesorii ar urma să fie obligați să depună la școala o declarație de interese pe proprie răspundere în care să declare activitățile de predare, meditațiile și orele de predare în cadrul unor proiecte.
Declarațiile cadrelor didactice ar urma să fie centralizate la direcțiile județene de învățământ preuniversitar, ce vor înlocui actualele inspectorate școlare. Conform documentului pus în dezbatere de către ministerul Educației, directorii școlilor și liceelor au obligația să desemneze, la nivelul fiecărei instituții de învățământ, câte un profesor responsabil cu implementarea acestei cerințe: adică să adune declarațiile și să le centralizeze într-un Registru.
”Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere, și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează. (…) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare”, se arată în document.
Măsura a creat deja agitație în rândul profesorilor care acuză că prin aceste propuneri se încearcă crearea unor milițieni de serviciu și asta pentru că în fiecare unitate de învățământ ar urma să fie desemnat un profesor anume, responsabil cu implementarea acestei măsuri care să își raporteze colegii care dau meditații.