Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, taxează dur ipocrizia președinției belgiene a Consiliului UE și a Comisiei Europene pe tema aderării României la Spațiul Schengen

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a taxat dur ipocrizia președinției belgiene a Consiliului UE, dar și a Comisiei Europene pe tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Eurodeputatul Grapini a precizat, în context, că a fost deranjată că, în ultima plenară de la Strasbourg, când premierul Alexander De Croo a prezentat programul președinției belgiene pe următoarele șase luni, acesta nu a spus nimic despre intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

“Am luat cuvântul, de două ori, pe acest important subiect pentru că în momentul în care tu vorbești în mod ipocrit că vrem să îmbunătățim piața unică, eu nu rezist să nu spun că nu avem o piață unică. Eu sunt vicepreședinte al comisiei pentru Piață Internă și i-am spus, acest lucru, în numeroase rânduri, și comisarului Thierry Breton și anume să nu mai folosească termenul de piață unică până când nu avem toate statele membre în Schengen. Acum noi avem Piață Schengen și non-Schengen. Și, ca atare, l-am întrebat pe premierul Belgiei cum este posibil ca în programul pe care îl are pe șase luni să nu spună nimic despre ce va fi în Consiliul din 1 februarie și în cel următor, pe mandatul președinției belgiene, în privința finalizării intrării României și Bulgariei în Schengen!”, a punctat, revoltată, Maria Grapini.

Potrivit eurodeputatului umanist, România trebuia să intre în Spațiul Schengen încă din anul 2011. Iar președinția belgiană nu a avut curajul, a mai spus Grapini, să spună, tranșant, că își asumă finalizarea în luna martie a intrării celor două state în Schengen aerian și maritim, și până la sfârșitul mandatului și intrarea pe Schengen terestru.

În opinia eurodeputatului PUSL, românii s-au săturat să li se tot spună că și-au îndeplinit toate obligațiile, dar nu pot trece de un vot politic al Austriei.

În altă ordine de idei, Maria Grapini a sancționat și ipocrizia Comisiei Europene, care a propus PE să voteze o rezoluție prin care să se treacă de la unanimitate la majoritate în cazul votului ce privește ajutorul oferit Ucrainei. S-a dorit, susține europarlamentarul umanist, ca premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care s-a opus ajutorării Ucrainei să fie scos din ecuație. Deși rezoluția încalcă Tratatul UE și nu a fost votată de domnia sa, a completat Maria Grapini, aceasta a trecut de votul eurodeputaților.

„ Să fie clar: vreau să ajutăm Ucraina, dar în anumite condiții! Și atunci am luat cuvântul, în plenul PE de la Strasbourg, și pe tema Ucrainei. Dar de ce tu Comisie Europeană, ca și gardian al tratatelor,  nu ai cerut același lucru Consiliului European și când Austria, fără argument tehnic și juridic, a încalcat, după bunul-plac, Regulamentul Schengen?”, a mai menționat eurodeputatul Grapini, care a mai spus că Tratatul UE spune că atunci când un stat membru încalcă un Regulament, care este obligatoriu pentru toate statele membre, trebuie pus în infringement.

„Și atunci de ce nu ai pus Austria in infringement, cum ai pus România când a încălcat Regulamentul pe mediu? De ce se folosește dublă măsură? Și am cerut, astfel, Comisiei Europene să pună în infringement Austria pentru pierderile cauzate nu numai României, dar și pieței interne și să solicite despăgubiri la Curtea Europeană de Justiție!”, a opinat eurodeputatul român.

De asemenea, Maria Grapini a reamintit faptul că domnia sa a mai câștigat “un meci” cu Austria și Comisia Europeană în cazul alocațiilor diferite acordate copiilor cetățenilor români.

„Am reușit, atunci, să determin Comisia Europeană să pună în infringement Austria. Aceasta nu s-a conformat și Comisia a dus această speță la Curtea Europeană de Justiție și Austria a pierdut!”, a completat europarlamentarul umanist.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a precizat că eșecul aderării României la Schengen aparține și diplomației de la București.

„Președintele României nu și-a folosit dreptul de veto în Consiliu. Suntem singura țară care prin cei doi președinți, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, nu a folosit acest cartonaș. Dacă și eu, ca stat, am dreptul de veto, de ce nu negociez, ferm, diplomatic?”, a conchis europarlamentarul umanist.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.