Maria Grapini, interpelări tranșante, în plenul și comisiile PE. Eurodeputatul PUSL vrea ca România să fie membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă o prioritate pentru eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D. În numeroase luări de poziții, în plenul și comisiile Parlamentului European, dar și în cadrul unor întrebări scrise adresate comisarilor europeni și președintei CE, Ursula von der Leyen, eurodeputatul Grapini a solicitat, în mod expres, sancționarea Austriei care s-a opus, fără niciun argument juridic, aderării țării noastre la Schengen.

Eurodeputatul umanist a făcut, de asemenea, interpelări atât președinției belgiene a Consiliului UE, dar și celei spaniole, al cărei mandat s-a derulat în a doua jumătate a anului trecut.

Concret, la finalul lunii ianuarie, europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, l-a interpelat, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE, pe ministrul de interne al președinției belgiene, doamna Annelies Verlinden, pe tema continuării negocierii aderării României la Spațiul Schengen și la transportul terestru.

“Întrebarea mea este dacă, pe timpul președinției belgiene, până la debutul campaniei pentru alegeri, aveți de gând să gestionați și negocierea pe intrarea terestră în Spațiul Schengen, pentru că, din nefericire, România are mari probleme cu întârzierile, cu pierderile economice și cu statul la frontieră!”, a mai spus europarlamentarul umanist.

Într-o altă intervenție tranșantă, avută la jumătatea lunii trecute, europarlamentarul Grapini a taxat dur ipocrizia președinției belgiene a Consiliului UE, dar și a Comisiei Europene pe tema aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

În context, Maria Grapini a punctat că a fost deranjată că, în ultima plenară de la Strasbourg, când premierul Alexander De Croo a prezentat programul președinției belgiene pe următoarele șase luni, acesta nu a spus nimic despre intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Potrivit eurodeputatului umanist, România trebuia să intre în Spațiul Schengen încă din anul 2011. Iar președinția belgiană nu a avut curajul, a mai spus Grapini, să spună, tranșant, că își asumă finalizarea în luna martie a intrării celor două state în Schengen aerian și maritim, și până la sfârșitul mandatului și intrarea pe Schengen terestru.

În opinia eurodeputatului PUSL, românii s-au săturat să li se tot spună că și-au îndeplinit toate obligațiile, dar nu pot trece de un vot politic al Austriei.

Cu ocazia prezentării de către premierul Alexander De Croo, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a programului președinției belgiene a Consiliului UE, Maria Grapini i-a transmis, în scris, premierului Belgiei punctul său de vedere.

Precizând că “Belgia preia președinția UE când Europa fierbe de nemulțumiri”, eurodeputatul Grapini i-a reproșat premierului belgian că, în discursul său, nu a spus nimic despre ce va face în următoarele șase luni, pe perioada președinției belgiene, în privința extinderii Spațiului Schengen.

„Cât să mai suporte țara mea insulta, nedreptatea și pagubele financiare create de Austria prin votul nejustificat împotriva României?

În România, fermierii și transportatorii sunt în stradă, au ajuns la capătul puterii!

Ce vă propuneți ca România și Bulgaria să fie acolo unde au dreptul să fie și anume în Spațiul Schengen?”, a punctat, tranșant, Maria Grapini.

Potrivit eurodeputatului umanist, dacă UE nu va înțelege pericolul reprezentat de discriminarea românilor, tratamentul diferit al cetățenilor și distrugerea agriculturii europene, va fi responsabilă de rezultatul și eșecul în alegerile din acest an.

Totodată, europarlamentarul umanist a avertizat că încrederea în proiectul european va crește doar dacă unii cetățeni și unele țări nu vor mai fi tratate ca fiind de mâna a doua.

Mai mult, la finele anului trecut, eurodeputatul Grapini a cerut, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, premierului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, țară care deținea președinția Consiliului UE, să insiste pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

De asemenea, eurodeputatul Grapini a reiterat necesitatea egalității cetățenilor în Piața internă a UE.

Potrivit eurodeputatului PUSL, nimic  nu este mai important la nivelul UE decât coeziunea socială și libertatea de mișcare. În context, i-a solicitat înaltului oficial spaniol să insiste să încheie președinția spaniolă cu intrarea României și Bulgariei în Schengen.

Maria Grapini l-a interpelat, cu numeroase ocazii, în plenul PE, și pe ministrul spaniol pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, José Manuel Albares, în privința intrării țării noastre în Spațiul Schengen, până la sfârșitul anului, pe perioada deținerii președinției Consiliului UE de către Spania.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.