Medicii bucureșteni cer o finanțare adecvată pentru spitale

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a atenţionat luni reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asupra necesităţii de a asigura o finanţare adecvată pentru spitale, în scopul realizării unei îngrijiri medicale „de calitate” pentru pacienţi.

Potrivit CMMB, în Bucureşti, la fel ca în celelalte centre universitare de medicină din ţară, medicii se confruntă cu cazuri complexe, cu patologii grave, care necesită o expertiză medicală avansată, dar şi fonduri adecvate.

„Este esenţial să recunoaştem că sunt probleme în privinţa finanţării spitalelor şi să se acţioneze pentru acordarea unei alocări financiare corecte. (…) O finanţare deficitară induce ca o consecinţă directă lipsa fondurilor necesare achiziţiei de medicamente, materiale sanitare, echipamente de protecţie sau aparatură medicală, iar fără acestea actul medical nu se poate realiza corespunzător. Putem înţelege că resursele financiare sunt limitate, dar vă rugăm să respectaţi alocarea resurselor în funcţie de nivelul de asistenţă pe care îl oferă spitalele bucureştene, precum şi cele din alte judeţe unde sunt centre universitare de medicină, având în vedere că aceste unităţi medicale sunt capăt de linie pentru cazuri grave, situaţie care nu se regăseşte în plata cazurilor pe care o are în acest moment CNAS”, a declarat Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, potrivit unui comunicat remis presei.

În opinia reprezentanţilor CMMB, plata serviciilor medicale este „mult sub valoarea costului real” al acestora şi face ca spitalele mari, care tratează cazurile dificile, să fie „în situaţii limită” în ceea ce priveşte achiziţia de medicamente şi materiale sanitare.

„Este important să precizăm că valoarea la care se realizează decontarea serviciilor medicale necesită schimbări majore. Consider că este şi de datoria mea, în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, să atrag atenţia asupra acestei probleme cunoscute. Finanţarea corespunzătoare a spitalelor necesită suplimentarea fondurilor în funcţie de gradul de complexitate a cazurilor şi a nivelului de asistenţă medicală oferit de fiecare unitate medicală, pe criterii de performanţă reală”, a adăugat preşedintele CMMB.

Totodată, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti mai solicită reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să acţioneze „prompt şi hotărât” în direcţia asigurării la timp a plăţilor către spitale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.