Alarmant: Şapte din zece angajaţi la stat nu au participat la cursuri de formare profesională!

Şapte din zece angajaţi la stat nu au participat la cursuri de formare profesională, deşi Codul Muncii obligă instituţiile publice să dezvolte abilităţile personalului cel puţin o dată la 2 ani, arată un sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP. Potrivit acestuia, angajaţii de la stat consideră că nu primesc, în prezent, salariul pe care îl merită: aproape 40% dintre ei spun că un venit lunar motivant este de 1.500-2.000 euro, iar pentru 21% nivelul unui astfel de salariu este de peste 2.000 euro.

”Aproape 72% dintre angajaţii la stat nu au urmat, în ultimii ani, cursuri de formare profesională care să le îmbunătăţească competenţele la locul de muncă, în special pe cele digitale”, arată un sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP, deşi instituţiile statului sunt obligate prin lege să investească în perfecţionarea constantă a angajaţilor pentru o eficienţă sporită în administraţia publică.

Sondajul Centrului de Formare APSAP a fost realizat pe un eşantion de 3.985 de angajaţi din sectorul public, din mediul urban şi rural din România, după participarea acestora la un program gratuit de formare profesională, şi arată date îngrijorătoare.

“Deşi legea impune îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor din administraţia publică, aceasta nu este respectată în toate instituţiile statului, având ca efect diminuarea numărului de funcţionari publici pregătiţi pentru munca de zi cu zi. Dezvoltarea abilităţilor personalului ar trebui să devină o prioritate a instituţiilor şi organizaţiilor publice, atât pentru dezvoltarea profesională şi personală a angajaţilor, cât şi pentru o relaţionare mai bună cu cetăţenii şi, implicit, pentru sporirea eficienţei în administraţia publică. Nu lipsesc doar competenţele digitale, ci există lacune şi în cunoştinţele care vizează modificările şi actualizările legislative, necesare pentru buna desfăşurare a activităţii. Pentru a actualiza competenţele profesionale şi pentru a dezvolta abilităţile angajaţilor de la stat, Centrul de Formare APSAP a oferit gratuit instituţiilor publice un program complet, format din 11 sesiuni de perfecţionare în diverse domenii, printre care Resurse Umane în Sectorul Public, Sistem de Control Intern/Managerial, Comunicare în Administraţia Publică, Accesarea Fondurilor Europene, dar şi Achiziţii Publice, la care au participat aproape 4.000 de persoane din întreaga ţară. Învăţarea, însă, reprezintă un proces continuu şi necesar oricărui angajat, din domeniul public sau din cel privat, iar sondajul realizat evidenţiază o situaţie critică şi o realitate care ne afectează pe fiecare în parte. De aceea, sunt necesare măsuri urgente din partea statului român pentru sprijinul angajaţilor săi, dar şi pentru o eficienţă crescută în activitatea curentă”, declară Bogdan-Costin Fârşirotu, fondator şi preşedinte al Centrului de Formare APSAP.

În ceea ce priveşte participarea la programele de formare, sondajul realizat de Centrul de Formare APSAP arată că aproape 26% dintre funcţionarii publici şi alţi angajaţi de la stat au urmat un singur curs de formare cu prezenţă fizică, iar 23% un singur curs online; 13% au participat la două cursuri cu predare fizică, iar 19% la cele cu predare online; 5,4% au fost la 3 cursuri cu predare fizică, iar doar 10% la trei cursuri online.

În ciuda faptului că programul de formare gratuit, organizat de Centrul de Formare APSAP, a fost trimis către toate instituţiile publice centrale şi locale din ţară, rata de înscriere a fost redusă în mediul rural. În timp ce peste 80% dintre participanţi sunt din mediul urban, doar 17,4% dintre angajaţii de la instituţii publice din comune şi sate au participat la cursuri de perfecţionare gratuite, deşi în mediul rural este o mare nevoie de adaptare la mediul digital, punctează Bogdan-Costin Fârşirotu, fondatorul Centrului de Formare APSAP.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.