Plățile digitalizate reprezintă viitorul tranzacțiilor industriei de divertisment

Consumatorii doresc își mai mult. Și de ce nu ar face-o? Din ce în ce  mai obișnuiți cu gratificarea instantanee datorită dispozitivelor inteligente ce sunt disponibile tot timpul, având aproape totul la îndemână, nu este de mirare că așteptările lor au crescut.

Acest lucru înseamnă că afacerile și comercianții trebuie să ofere mai mult, în special în ceea ce privește plățile. Tranzacții mai sigure. Experiențe mai fluide. Mai multe metode de plată. Mai multe opțiuni cu procesare instantanee. Și dacă nu pot oferi mai mult? Consumatorii vor căuta în altă parte ceea ce își doresc.

O astfel de situație este întâlnită și în cazul companiilor de divertisment, unde consumatorii plătesc pentru abonamente la filme, televiziune, muzică sau jocuri video și fac depuneri la site-urile de pariere sau cazinouri cu PayPal, Neteller sau Skrill. Aceste acțiuni necesită un nivel mult de ridicat de confidențialitate, eficiență și control în efectuarea tranzacțiilor.

Tranzacțiile digitale la nivel mondial

În 2024, peste 4.88 miliarde de oameni utilizează telefonul mobil pentru efectuarea de plăți în diverse sectoare economice. Valoarea estimată a tranzacțiilor digitale pentru acest an ajunge la 11.5 trilioane de dolari la nivel mondial. Prin plată digitală se înțelege orice tranzacție efectuată prin intermediul unui instrument sau mediu electronic, digital sau online.

Din rândul acestor modalități de plată se evidențiază portofelele mobile și electronice, internet banking-ul, cecurile electronice, aplicațiile mobile de plată și portofelele digitale cu criptomonede. Sectorul de divertisment este unul dintre cele mai bine cotate la nivel global, pentru 2024 preconizandu-se o valoare de piață de peste 1 trilion de dolari. Iar instrumentele de plata electronice vor contribui din plin la dezvoltarea în viitor a acestui segment economic.

Cum se explică creșterea numărului de utilizatori de metode de plată digitale?

În întreaga lume, ponderea plăților cu instrumente de plată electronice reprezintă 75% din total tranzacțiilor. Pentru cei care folosesc aceste metode de plată în industria divertismentului, plățile digitale oferă o multitudine de beneficii.

Printre acestea se evidențiază:

  •   Utilizarea unor tehnologii avansate de securitate
  •   Rapiditatea procesării plății
  •   Riscuri scăzute
  •   Varietatea de opțiuni
  •   Monitorizarea tranzacțiilor în timp real
  •   Taxe scăzute
  •   Comoditatea plății
  •   Experiență de utilizator îmbunătățită
  •   Transparență în procesul de plată

Aceste avantaje i-au determinat pe utilizatorii instrumentelor de plată clasice, precum cash, cecuri și alte metode să se orienteze către aceste noi opțiuni de efectuare a tranzacțiilor.

Care sunt cele mai utilizate instrumente electronice de plată în România?

Valoarea sectorului digital de plăți în România, în 2024, se preconizează să atingă valoarea de 13.84 miliarde de dolari. Cea mai importantă pondere din această valoare este reprezentată de comerțul digital, cu o cotă de 12.64 miliarde de dolari din total trazactiilor estimate pentru acest an. Pe plan local se constată o creștere a nivelului de penetrare a instrumentelor de plată digitale, în special la nivelul industriei de divertisment.

Astfel, românii folosesc într-un număr din ce în ce mai ridicat, Skrill, Neteller, PayPal, Apple Pay, Google Pay, Revolut și alte instrumente similare. La nivel global, cele mai folosite metode de plată din categorie plăți digitale sunt:

  •   Sistemele online de plăți electronice – transferuri bancare digitale, cecuri electronice și internet banking
  •   Plățile contactless – instrumente bazate pe tehnologia NFC
  •   Aplicațiile mobile de plată – PayPal, Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay, etc
  •   Cardurile digitale – cardurile de debit sau credit ori preplătite emise de o instituție financiară și asociate unui portofel electronic
  •   Criptomonedele – monede electronice care se bazează pe tehnologia blockchain

În România, nivelul de penetrare al numărului de utilizatori de internet a ajuns la 91.6% din totalul populației. Peste 28 de milioane de conexiuni mobile sunt active în 2024, ceea ce reprezintă 141.9% din totalul populației țării.

De ce platile digitale reprezintă viitorul industriei de divertisment?

Popularizatea acestui tip de plată se datorează suitei de beneficii oferite utilizatorilor în comparație cu instrumentele clasice folosite pentru plăți. Asocierea unui instrument de plată cu un dispozitiv mobil înseamnă timp economisit pentru utilizatorul care își dorește, de exemplu, să-și achiziționeze un bilet la un spectacol ori să facă o rezervare la un local. De asemenea, aceste plăți sunt rapide, convenabile și sunt mult mai bine securizate.

Mai mult decât atât, tranzacțiile digitale sunt instantanee, transparente, iar operațiunile de plată sunt simplificate pentru a-i oferi utilizatorului maximul de eficiență. Utilizatorii nu mai trebuie să se deplaseze fizic pentru achiziția de bilete, de exemplu, acestea parvenindu-le online sub forma unui bilet electronic sau al unui cod QR. Drept urmare, viitorul plăților în industria de divertisment va fi digital.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.