Maria Grapini, intervenții tranșante în plenul PE. Eurodeputatul susține că este nevoie de reindustrializare pentru a avea locuri de muncă și pentru a crește veniturile cetățenilor!

Europarlamentarul Maria Grapini a susținut, în numeroase intervenții, în plenul și comisiile PE, că este nevoie de reindustrializare pentru a avea locuri de muncă și pentru a crește veniturile cetățenilor!

De altfel, eurodeputatul Grapini a atras atenția, chiar luna trecută, asupra faptului că este nevoie de politici fiscale care să permită dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru a crește veniturile populației. Potrivit eurodeputatului Grapini, deși avem prețuri comparabile cu cele din UE, veniturile sunt departe de media europeană.

„N-aș vrea să înțeleagă străinii că luxemburghezul mănâncă mai puțin decât românul și că 8% din salariul mediu din Luxemburg (pe care îi cheltuie pe mâncare!) înseamnă, de fapt, de patru ori mai mult, decât 23% din salariul românului, bani care sunt cheltuiți pe mâncare! În al doilea rând, în piața liberă, prețul este făcut, se știe, de legea cererii și a ofertei. Din păcate, prețurile din România sunt comparabile cu cele din celelalte state – și vă spun asta pentru că mănânc la Bruxelles – dar nu și veniturile. Și aici trebuie să intervenim!”, a punctat Maria Grapini.

Potrivit europarlamentarului, în ciuda faptului că nu putem să intervenim în privința prețurilor în piață, se poate interveni în sensul identificării unor soluții care să conducă la creșterea veniturilor cetățenilor.

Nu există, din păcate, o soluție magică în acest sens și nu putem să ne bazăm, în continuare, doar pe câteva investiții străine, a mai spus eurodeputatul Grapini, ci avem nevoie de implementarea unei politici fiscale înțelepte, care să permită dezvoltarea IMM-urilor.

“Dacă nu este implementată o strategie clară, pe termen mediu și lung, nu doar una ineficientă, de la an la an, și se continuă cu creșterea taxelor, viitorul economiei nu va arăta așa cum ne dorim cu toții!”, a precizat Maria Grapini.

„Revizuirea Cadrului Financiar Multianual nu ajută la creșterea competitivității, la reindustrializare și coeziune socială!”

 Într-o altă intervenție avută în fața colegilor europarlamentari, eurodeputatul Grapini a atras atenția Comisiei și Consiliului European că Revizuirea Cadrului Financiar Multianual nu ajută la creșterea competitivității, la reindustrializare și coeziune socială!

„Este un prim pas în ceea ce privește revizuirea cadrului financiar. Cu toate acestea, sunt sceptică pentru că vorbind din perspectiva pieței interne, fiind vicepreședintă a acestei comisii, vă spun că nu este normal să revizuim și să tăiem tocmai fondurile care ar putea să ducă la coeziune socială, care ar putea să ducă la competitivitate și la reindustrializare, pentru că aici, din păcate, suntem în urma celorlalte state membre ale UE!”, a menționat eurodeputatul Grapini, care a mai spus că este nevoie de coeziune și echilibru geografic.

În opinia Mariei Grapini, nu este normal ca Parlamentul European să muncească și să corecteze ceea ce Comisia Europeană trimite, în timp ce Consiliul European să „demoleze” munca europarlamentarilor.

“Și nu este prima dată când Consiliul European face acest lucru! Fragmentează pacea, ia decizii care nu vizează decât aspectul politic și nu ceea ce avem noi nevoie și ce au nevoie, până la urmă, cetățenii. Dacă nu vom avea o industrie competitivă, nu vom avea nici locuri de muncă și nici salarii mari. Din păcate, oamenii sărăcesc pe zi ce trece!”, a mai spus Maria Grapini.

Maria Grapini a cerut scheme de ajutor de stat și de minimis în funcție de situația economică a fiecărei regiuni!

Totodată, europarlamentarul a cerut, anul trecut, în plenul PE, Comisiei Europene, scheme de ajutor de stat și de minimis în funcție de situația economică a fiecărei regiuni!

În intervenția sa, eurodeputatul Grapini și-a exprimat surprinderea față de afirmațiile comisarului european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, potrivit cărora Comisia Europeană nu intenționează să schimbe regulile de minimis.

„Ați putut constata că, indiferent de grupul politic, toată lumea a cerut ca aceste ajutoare de stat și reguli de minimis să fie acordate doar privind situațiile concrete. Și mă refer aici la regiunile mai îndepărtate, regiunile mai sărace, la statele mai puțin dezvoltate, pentru că, în caz contrar, nu vom ajunge la coeziune și vor crește disparitățile”, a punctat Maria Grapini.

În sprijinul afirmațiilor sale, eurodeputatul Grapinia precizat că, de ani de zile, Comisia Europeană acordă pentru fermieri subvenții al căror cuantum diferă foarte mult de la stat la stat.

“Se acordă subvenții mai mari în cazul țărilor dezvoltate și subvenții mai mici țărilor mai puțin dezvoltate. În aceste condiții, domnule comisar, cum o să putem ajunge la o piață unică, la o piață internă, cu aceleași posibilități, și cum vom putea ajunge la coeziune socială? De aceea vreau să ne răspundeți la fel de direct, domnule comisar: După dezbaterea de astăzi, aveți de gând să schimbați regulile privind schemele de minimis?”, a completat Maria Grapini.

Implementarea unor măsuri clare de protecție a cetățenilor vulnerabili, o prioritate pentru Maria Grapini

Maria Grapini a precizat, recent, în plenul PE de la Strasbourg, în prezența comisarului pe Economie, Paolo Gentiloni, că este necesară o politică fiscală care să-i ajute pe cei mai săraci, reiterând totodată necesitatea implementării unor măsuri clare de protecție a cetățenilor vulnerabili.

În opinia europarlamentarului român, Comisia Europeană are un rol important în acest sens și, ca atare, trebuie să pună bazele unui ghid de bune practici pentru acordarea de sprijin financiar gospodăriilor vulnerabile.

„Trebuie să intervenim urgent. Deși știm că fiecare stat are dreptul să-și stabilească mix-ul fiscal, să-l adapteze la nevoile locale, naționale, este necesară și o normalizare a acestor politici. Cu toate că spunem că vrem coeziune socială, există acum un decalaj enorm în interiorul pieței interne… spre exemplu, în cele 27 de state membre, avem salarii cu diferențe uriașe, de la unu la o mie. Mai mult, sunt oameni care nu-și mai pot plăti factura la curent, nu-și mai pot cumpăra alimente de bază, medicamente necesare și, astfel, se îmbolnăvesc!”, a avertizat Maria Grapini.

Eurodeputatul vrea ca persoanele cu venituri mici să fie protejate în cazul creditelor de consum!

Europarlamentarul Maria Grapini a reiterat, de asemenea, necesitatea ca persoanele cu venituri mici trebuie protejate în cazul creditelor de consum.

Potrivit eurodeputatului Grapini, informațiile false referitoare la creditele de consum vor fi sancţionate.

„Îți dau credit, plătești când vei putea, e o dobândă atrăgătoare! În această modificare de directivă este spus foarte explicit că această campanie înșelătoare-în a da cetățeanului, care e strâns cu ușa și are nevoie de un credit de consum, informații care să-l tenteze și după aia tu să nu respecți ce ai spus inițial-va fi de acum aspru sancționată”, a punctat Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul a mai spus că prin modificarea Directivei privind creditele de consum se elimină, practic, creditele personalizate!

„Dacă este un credit de consum, înseamnă că oamenii cu venituri mici apelează la acest tip de credit și, în context, trebuie să le oferim toate informațiile de la bun început”, a adăugat europarlamentarul umanist, care a salutat faptul că, în sfârșit, s-a eliminat discriminarea care exista referitoare la creditele de consum.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.