Șoc la Kremlin. Putin îi înlocuiește pe Șoigu și Patrușev!

Președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit pe Serghei Șoigu, aliatul său pe termen lung, din funcția de ministrul al apărării, la peste doi ani de la începutul războiului din Ucraina. Putin a semnat duminică decretul, care a intrat imediat în vigoare.

După ce Mihail Mișustin a fost confirmat ca premier de către Duma de Stat, vineri, acesta a prezentat lista cu miniștrii noului Executiv, care conform legii trebuie format după depunerea jurământului președintelui.

Dar, potrivit Constituţiei, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sunt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei.

Astfel că, Vladimir Putin numește candidaţii la posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se consultă cu Consiliul Federaţiei.

Duminică, Camera Superioară a Parlamentului a transmis că Putin l-a desemnat pe Andrei Belousov, fost vicepremier, drept nou ministru al Apărării, în locul aliatului său Serghei Șoigu, scrie Reuters.

În guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru. Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, a fost în diferite momente consilier al preşedintelui Vladimir Putin pe probleme economice, ministru al dezvoltării economice, director al Departamentului de Economie şi Finanţe al Biroului guvernamental rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Previziuni pe termen scurt şi a lucrat la Academia de Ştiinţe a URSS, devenită apoi Academia Rusă de Ştiinţe, între 1981 şi 2006, notează News.ro.

Belousov a ocupat, de asemenea, funcţia de şef interimar al Cabinetului de Miniştri în perioada 30 aprilie – 19 mai 2020, când premierul Mihail Mişustin a fost spitalizat din cauza infecţiei cu coronavirus.

Valeri Ghersimov, șeful Statului Major General al Rusiei, și Serghei Lavrov, ministru de Externe, rămân în funcții.

Serghei Şoigu a fost numit secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, printr-un decret semnat de președintele rus, conform TASS.

Postul a fost ocupat până acum de Nikolai Patruşev. Acesta a fost demis de Putin și va fi numit într-o nouă funcţie, în cadrul complexului militar-industrial.

Schimbările, care vor fi aprobate cu siguranță de parlamentari, sunt cele mai semnificative pe care Putin le-a făcut la capitolul militar de la trimiterea a zeci de mii de soldați în Ucraina, în februarie 2022, în ceea ce el a numit o operațiune militară specială.

Tehnic, schimbarea îi oferă lui Șoigu o slujbă care este considerată din punct de vedere tehnic ca fiind superioară rolului său în ministerul apărării, asigurându-i astfel continuitate și salvându-i într-un fel reputația, notează Reuters.

Numirea lui Belousov, un oficial civil cunoscut mai degrabă pentru activitatea sa de economist, decât pentru cunoștințele pe câmpul de luptă, este cea mai mare surpriză. Schimbarea va fi, de asemenea, probabil văzută de o încercare a lui Putin de a supune cheltuielile pentru apărare unui control mai atent pentru a se asigura că fondurile sunt cheltuite efectiv, după ce mâna dreaptă a lui Șoigu și ministru adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat cu acuzația că a luat mită.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.