Europarlamentarul Maria Grapini nu mai vrea o piață internă fragmentată-Schengen și non-Schengen: „În UE nu putem vorbi, din păcate, de o piață unică!”

Aleasă pentru un al treilea mandat de europarlamentar, Maria Grapini, membru în grupul S&D, este hotărâtă, și în noul mandat, să continue lupta, la aproape 32 de ani de la înființarea Pieței interne, pentru un tratament egal al tuturor cetățenilor și companiilor în UE.

Aderarea României la Spațiul Schengen terestru reprezintă o prioritate, și în noul mandat, pentru eurodeputatul Maria Grapini. Ca și o piață unică, cu drepturi egale pentru toate cele 27 de state membre. În mod cert, Maria Grapini va întreprinde demersuri similare și pe perioada președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, care a început pe data de 1 iulie și va dura până la sfârșitul acestui an. Nici viitoarea conducerea a Comisiei Europene (viitorul președinte și viitorii comisari europeni) nu va scăpa interpelărilor Mariei Grapini, care este decisă să vadă, cât mai repede, România și Bulgaria în Spațiul Schengen terestru, iar piața unică, o certitudine.

De altfel, eurodeputatul Grapini, în calitatea sa de vicepreședinte al comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor,  a avut, anul trecut, la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Pieței interne, o intervenție fermă, în plenul PE, în care a precizat, tranșant, că în UE nu putem vorbi, din păcate, de o piață unică.

“Toată lumea a spus aici că Piața Internă este inima Uniunii Europene. Este ca la o casă… și anume, baza, fundația… dar nu este importantă doar fundația, ci și cum construim întregul edificiu. De aceea cred că este bine să ne gândim acum, la 30 de ani, cum să modernizăm piața internă, cum să facem să fie puternică în competiția gobală, cum putem să facem ca acele drepturi consfințite în tratat, și anume, libera circulație a lucrătorilor și libera circulație a mărfurilor, să existe. Eu nu am să folosesc termenul de ”piață unică”, pe care l-ați folosit, pentru că din punctul meu de vedere, ca român, aceasta nu este o piață unică!”, a punctat, în intervenția sa, Maria Grapini, care a adăugat, la acea dată, că putem vorbi de o piață internă, nu însă și de o piață unică.

În context, Maria Grapini și-a exprimat speranța ca Suedia, care a deținut președinția Consiliului UE (în prima jumătate a anului trecut), va avea ambiția să unească cele două segmente fragmentate, și anume, Piața Schengen și Piața non-Schengen.

„Este foarte important cum apărăm și protejăm piața internă și de aceea cred că ar trebui prezentat de către Comisie un raport de punere în aplicare a directivei privind practicile neloiale. Pentru că știm bine că avem încă probleme cu importurile din țări terțe, care creează o concurență neloială producătorilor. Este, de asemenea, importantă și siguranța în direcția protecției consumatorului!”, a mai spus eurodeputatul.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini a subliniat faptul că toți actorii implicați, și anume, statele membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European și chiar și cetățenii au obligația protejării pieței interne pentru că, în aceste condiții, aceasta ar folosi tuturor.

„Cum poate fi Piața unică, dacă România și Bulgaria nu au aceleași drepturi pentru circulația mărfurilor și persoanelor?”

De asemenea, eurodeputatul l-a interpelat, în plenul PE, tot anul trecut, pe Johan Forssell, ministrul suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare și Comerț Exterior! „Cum poate fi Piața unică, dacă România și Bulgaria nu au aceleași drepturi pentru circulația mărfurilor și persoanelor?”, a întrebat eurodeputatul Grapini.

Maria Grapini a salutat, la acea dată, în context, afirmația oficialului suedez care a precizat că pentru o piață unică de succes trebuie eliminate barierele din calea circulației bunurilor și a persoanelor.

„Nu am auzit, însă, în prezentarea dumneavoasră cum vreți să faceți această piață unică, fără bariere în calea circulației bunurilor și a persoanelor, în contextul în care astăzi nu putem vorbi de piață unică, ci doar de piață internă a UE! IMM-urile din țara mea se confruntă  cu o mare problemă legată de costurile de transport pentru că, până la urmă, costurile fiecărui produs la nivel de consumator cresc prin adăugarea acelor bariere. Ce vă propuneți să finalizați în președinția dumneavoastră? Vă propuneți, totuși, să puneți pe agendă întregirea pieței unice cu cele două state România și Bulgaria? Și, concret, ce priorități aveți, pentru președinția suedeză, în finalizarea unor dosare legate de piața internă?”, a punctat, în intervenția sa, europarlamentarul Grapini.

Potrivit eurodeputatului, pentru români, piața unică se poate asemăna cu o cameră unică pe care o ai, doar  teoretic, la dispoziție, pentru că în cazul în care vrei să intri în ea găsești nu numai o ușă dar și pe cineva care te controlează dacă lași sau iei ceva din acea cameră.

Nu în ultimul rând, Maria Grapini, a întrebat președinția suedeză ce își propune în privința îmbunătățirii transportului în piața internă în contextul în care pachetul mobilitate a fost foarte criticat de țările baltice, dar și cele din Centrul și Estul Europei. „Modul cum funcționează astăzi pachetul mobilitate aduce un deserviciu mare inclusiv în privința poluării!”, a mai spus europarlamentarul român.

„Este important să desăvârșim, să finalizăm piața unică în acest sens, și mai ales trebuie să ne punem întrebarea dacă este nevoie de mai multă sau mai puțină reglementare. Sunt importante și alte aspecte precum liberul schimb, comerțul liber și, de asemenea, ne vom ocupa și de transport. Este foarte important pentru România și Bulgaria și vom ține cont de aceste aspecte în discuțiile viitoare legate de piața internă”, a menționat, în răspunsul adresat Mariei Grapini, ministrul suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare și Comerț Exterior.

Mai mult, Johan Forssell a reiterat importanța subiectului “transporturi” mai ales pentru România și Bulgaria.

Intervenții similare și pe timpul președinției spaniole a Consiliului UE

Și pe timpul președinției spaniole  a Consiliului UE, europarlamentarul Grapini a cerut, în cadrul unei intervenții tranșante în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, premierului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón să insiste pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. De asemenea, eurodeputatul Grapini a reiterat necesitatea egalității cetățenilor în Piața internă a UE.

„Vreau să felicit președinția spaniolă, am negociat trilog pe o directivă foarte importantă, piața gazelor și hidogen, și vă felicit încă o dată, domnule prim-ministru, pentru toată activitatea pe care ați avut-o ca președinție spaniolă a Consiliului UE. M-am întors de câteva  zile din țara dumneavoastră, am fost la Madrid, am vizitat o primărie din zona Madridului, și vă mulțumesc pentru cum acceptați peste un milion de români care lucrează acolo. Toți au spus că sunt respectați în Spania!”, a punctat, la acea dată, Maria Grapini, în mesajul transmis șefului executivului spaniol, prezent, la rândul său, în plenul PE de la Strasbourg.

Potrivit eurodeputatului, nimic nu este mai important la nivelul UE decât coeziunea socială și libertatea de mișcare.

Comisarul Thierry Breton, sub tirul întrebărilor eurodeputatului Grapini

Nu în ultimul rând, europarlamentarul a avut, tot în precedentul mandat, mai multe întâlniri cu comisarul Thierry Breton, responsabil pentru piața internă a UE.

Într-un stil ferm, fără menajamente, eurodeputatul Grapini l-a întrebat, de mai multe ori, tranșant, pe comisarul Bretton: De ce mai folosim termenul de Piață Unică a UE atâta timp cât piața este fragmentată, de ani buni, de existența spațiului Schengen si non-Schengen?

Totodată, Maria Grapini i-a adresat o întrebare lui Thierry Breton și în privința strategiei de reindustrializare a Uniunii Europene: Cum credeți că va funcționa strategia de reindustrializare a UE având în vedere criza energetică?

Comisarul responsabil pentru Piață Internă a recunoscut că UE se confruntă cu fragmentarea Pieței Interne, dar a adăugat că, personal, a susținut în Colegiul Comisarilor admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.