Protejarea drepturilor fermierilor români rămâne o prioritate pentru Maria Grapini. Eurodeputatul a cerut insistent, în plenul PE, creșterea subvențiilor acestora, la nivelul celor din statele dezvoltate ale UE!

Europarlamentarul Maria Grapini este decisă, și în noul mandat în PE, să susțină interesele și drepturile fermierilor din Estul Europei, în special a celor români. De altfel, Maria Grapini a cerut insistent creșterea subvențiilor acordate fermierilor români, la nivelul celor din statele dezvoltate ale UE.

Concret, eurodeputatul Grapini s-a remarcat, și în cadrul celui de-al doilea mandat de europarlamentar, prin intervenții punctuale, în plenul și comisiile PE, dar și prin scrisori deschise adresate comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, dar și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în favoarea fermierilor grav afectați de războiul din Ucraina.

Chiar în acest an, europarlamentarul Maria Grapini a cerut Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, să adopte măsuri concrete pentru protejarea consumatorilor, a producătorilor și fermierilor din Uniunea Europeană.

“Vreau să vorbesc despre piața internă, protecția pieței interne și protecția consumatorului. Vorbim mult, dezbatem mult, Comisia Europeană cosmetizează situația și, iată, unde am ajuns. Ne confruntăm cu încălcări grave ale drepturilor consumatorilor, care trebuie să știe ce consumă. Și, ca atare, avem fermieri în stradă, în toată Europa, pentru că se importă, spre exemplu, carnea de cal din Uruguay, fără a ști însă calitatea cărnii, se importă produse și cereale, produse finite, făcând concurență neloială fermierilor”, a punctat eurodeputatul Grapini.

În contextul în care, a mai spus Maria Grapini, la nivel european, “nu suntem în stare să acoperim vorbele pe care le spunem, cu fapte concrete”, pierderea încrederii fermierilor și cetățenilor este inerentă.

În opinia eurodeputatului, soluția este modificarea Politicii Agricole Comune și revizuirea acordurilor comerciale prin care, în sfârșit, să putem proteja piața internă, dar și cetățenii și fermierii.

„Cu siguranță, aceste acorduri trebuie revizuite, să existe standarde de calitate, standarde de produse, și să nu mai importăm produse rezultate din exploatarea forței de muncă. Trebuie să asigurăm condiții corecte și consumatorilor, și producătorilor din piața internă!”, a mai spus Maria Grapini.

Europarlamentarul Maria Grapini a criticat, de numeroase ori, Politica Agricolă Comună și a considerat că fermierii au dreptate atunci când solicită modificarea condițiilor de operare în Piața internă a Uniunii Europene.

Mai mult, Maria Grapini a făcut o interpelare în acest sens comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, care este din Polonia și care știe foarte bine, potrivit eurodeputatului, că actuala Politică Agricolă Comună este devastatoare mai ales pentru fermierii din Estul Europei. Astfel, europarlamentarul român a cerut ferm, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, comisarului pentru agricultură un buget consistent pentru rezolvarea problemelor agricultorilor!

Maria Grapini a cerut soluții concrete de rezolvare a tuturor problemelor ridicate

În context, eurodeputatul a catalogat drept pertinente solicitările fermierilor și susține că trebuie să existe un dialog între aceștia și Comisia Europeană, dialog în urma căruia trebuie să se identifice soluții concrete de rezolvare a tuturor problemelor ridicate.

“Fermierii, specialiștii, din zona Moldovei, mi-au arătat cum “moare” o cultură de porumb, dacă nu-i faci niciun tratament. Așadar, fermierii revin, pe bună-dreptate, la Comisia Europeană. Nu trebuie să protesteze violent, însă, trebuie să existe un dialog constructiv între cele două părți și soluții concrete în această direcție!”, a precizat Maria Grapini.

Într-o altă intervenție, în Parlamentul European, Maria Grapini a susținut că politica agricolă comună actuală a dus la situația alarmantă din agricultura europeană!

Potrivit eurodeputatului Grapini, șefii de stat și de guverne, din cele 27 de state ale UE, au aprobat, din păcate, aberanta politică agricolă, fără să se gândească la efectele pe termen lung.

„Politica Agricolă Comună a fost croită prost. Din nefericire, când am ajuns la Bruxeles, am aflat și eu că, în anul 2007, România a acceptat aderarea cu subvenții diferite pentru fermierii din Est, față de cei din Vest. Asta este o problemă și, ca atare, de atunci, ne tot luptăm să schimbăm situația și să avem subvenții egale”, a punctat Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, tot în acest an, europarlamentarul Grapini a cerut Comisiei Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, să verifice urgent culoarele de securitate dinspre Ucraina, pentru a pune capăt concurenței neloiale pentru fermierii români!

De asemenea, europarlamentarul a reamint și faptul că, în condițiile în care cerealele din Ucraina au fost scutite de analizele fitosanitare, această situație a reprezentat un risc de securitate sanitară pentru România.

“Așadar, vă invit să facem o analiză corectă, pentru că distrugem fermierii români. Solidaritatea nu înseamnă să stricăm ceea ce funcționează în piața internă. Cred că fermierii au pierdut foarte mult în acești ani din cauza proastei organizări și este datoria noastră, a Parlamentului European, a Comisiei Europene și a Consiliului European, să ajutăm fermierii din statele Uniunii Europene”, a menționat Maria Grapini.

Amendament important în favoarea fermierilor români

De menționat faptul că, la jumătatea anului trecut, europarlamentarul Maria Grapini, împreună cu alți eurodeputați, a semnat un important amendament care a fost depus la plenară, pentru modificarea bugetului PAC (Politica Agricolă Comună) 2021-2027, în contextul în care subvențiile acordate fermierilor români sunt printre cele mai mici din UE.

Amendamentul, care a și fost adoptat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, face referire la o revizuire echitabilă a subvențiilor acordate fermierilor, în sensul alinierii corecte a tuturor plăților către fermierii din statele membre. Concret, amendamentul prevede alinierea subvențiilor acordate statelor discriminate, precum România, la nivelul celor din Vest.

Totodată, s-a cerut revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 și luarea în considerare a accelerării procesului de aliniere a sprijinului PAC la media UE, pentru a-i capacita pe fermierii din statele membre în care acest proces nu a fost încă finalizat să facă față provocărilor actuale.

“Amendamentul a trecut în plenară și sper ca, la negocierea cu Consiliul European și Comisia Europeană, să fie păstrat. În acest fel, ar putea crește subvențiile fermierilor români. Evident, acest lucru va depinde și de demersurile pe care le va face guvernul României! Un prim pas a fost însă făcut!”, a precizat, la acea dată, eurodeputatul Grapini.

Maria Grapini a propus crearea unui Centru European pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri pentru Agricultură , cu sediul în România

În contextul în care actuala criză a accentuat lipsa de atracție pentru tânăra generație de a activa în mediul rural în agricultură, europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, a transmis, în luna mai a anului trecut, o scrisoare deschisă comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski.

Astfel, eurodeputatul Grapini i-a propus comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală crearea unui Centru European pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri pentru Agricultură (TLA), cu sediul în România.

În opinia Mariei Grapini, un asemenea Centru ar reprezenta un proiect de anvergură pentru viitorul agriculturii europene, prin intermediul căruia tinerii fermieri să beneficieze de suport în dezvoltarea abilităților de leadership, învățarea unor tehnologii și practici agricole moderne, precum și de sprijin în mai buna înțelegere a aspectelor de ordin legislativ și fiscal, atât la nivel național, cât și european.

În context, Maria Grapini i-a solicitat comisarului pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, să analizeze cu atenție această propunere, deoarece crearea Centrului European de Formare a Tinerilor Lideri pentru Agricultură ar avea ca principal rol formarea tinerilor fermieri, prin programe specializate, menite să faciliteze schimbul generațional, leadership-ul la nivel de ferme și conducerea ecosistemelor agricole, implicarea pro-activă în dezvoltarea comunității și a spațiului rural.

În răspunsul transmis eurodeputatului Grapini, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a precizat că este de acord cu punctul de vedere al Mariei Grapini în privința importanței contrabalansării tendințelor demografice negative în raport cu comunitatea noastră agricolă. Potrivit oficialului european, în contextul în care Comisia Europeană acordă o mare importanță sprijinului tinerilor fermieri, este esențial să se creeze condițiile de muncă și de viață necesare care să atragă tinerii în agricultură.

“Apreciez foarte mult referirile dumneavoastră la studiul de caz oferit de programul Tineri Lideri pentru Agricultură (TLA), derulat în România de Clubul Fermierilor Români. Concluziile acestui studiu vor fi analizate cu mare atenție pentru reflecțiile noastre ulterioare asupra evoluțiilor viitoare ale politicilor. Vă pot asigura că vom lua în considerare contribuția dvs atunci când reflectăm asupra posibilelor opțiuni de politică pentru PAC post-2027”, a mai spus Janusz Wojciechowski.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.