Elevii care încep clasa a VIII-a în septembrie vor învăța, de anul viitor, la liceu după programe școlare și manuale noi!

Elevii care încep clasa a VIII-a din septembrie vor învăța la liceu după programe școlare și manuale noi, vor avea planuri-cadru noi și vor da un Bacalaureat cu cel puțin 5 probe scrise și 4 probe de competențe, dintre care două la câte o limbă străină.

Viitorii elevi de liceu din anul școlar 2025 – 2026 vor avea programe școlare noi, dar și manuale noi, în condițiile în care cele mai recente manuale de liceu sunt din anii 2004-2005, dinainte să se fi născut.

Legea educației prevede, pentru aceste modificări, câteva termene de implementare, unele deja amânate de câteva ori în context electoral de Ministerul Educației, cum ar fi planurile-cadru noi.

Planurile-cadru de liceu prevăzute de noua lege a educației au fost amânate recent de ministra Ligia Deca, oficialul anunțând pe 3 iulie la comunicarea primelor rezultate de la Evaluarea Națională că estimează că planurile-cadru pentru liceu vor fi puse în dezbatere publică abia în septembrie, potrivit Edupedu.

„În acest moment, în continuare, generația care va intra la liceu în 2025-2026 începe pe programe noi, cu manuale noi și cu profesori formați”, spunea Ligia Deca cu o lună în urmă. „Aș vrea să vă asigur că la începutul anului școlar viitor vom avea planurile-cadru în dezbatere publică”.

Termenul stabilit oficial pentru terminarea și aprobarea planurilor-cadru de liceu a fost de 31 martie, dar ulterior a fost amânat. Primele două termene avansate de ministra Ligia Deca și încălcate de instituția pe care o conduce au fost consemnate în acte normative semnate chiar de aceasta. Este vorba de un ordin de ministru din luna septembrie care stabilea termenul de 29 februarie și un ordin de ministru din luna februarie, prin care amână termenul de 29 februarie pentru finalul lunii martie. Estimarea că planurile-cadru vor fi puse în dezbatere publică abia în septembrie este la nivel declarativ, Deca încălcând în continuare termenul oficial amânat în luna februarie.

Programele școlare pentru liceu au termen de aprobare pe 30 august 2024, adică, teoretic, într-o lună ar trebui să fie aprobate.

O altă modificare face referire la elevii ce intră în clasa a VIII-a în septembrie 2024, care vor avea la liceu Bacalaureat nou, complet diferit de cel care se organizează din 11995. Formula bacalaureatului din Legea Deca-Iohannis păstrează în mari proporții propunerile din dezbaterile publice pe marginea noilor legi din vara anului 2022, când ministru al Educației era Sorin Cîmpeanu.

Acest nou Bacalaureat este cel care conține, conform legii, pe scurt:

  • probă orală la limba română
  • probă orală la limba maternă
  • două probe de competențe la limbi străine (se susțin pe parcursul anului școlar, nu la final)
  • probă de competențe digitale (se susține pe parcursul anului școlar, nu la final)
  • examen scris la limba română, cu mențiunea că este diferențiat pentru elevii de la specializarea filologie – profil uman față de elevii de la celelalte specializări
  • examen scris la limba română
  • examen scris la limba maternă
  • examen scris la limba română pentru absolvenții de liceu care au avut predare în limba lor maternă
  • două probe scrise la discipline specifice specializării (exemplu pentru elevii de la filologie: Istorie și la alegere o disciplină dintre Geografie Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie)
  • o probă scrisă la o disciplină complementară pentru a certifica cunoștințe de bază (exemplu pentru elevii de la filologie: la alegere dintre Matematică, Fizică, Chimie, Biologie) – se susține pe parcursul anului școlar, nu la final.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.