Cum va fi vremea la finele anului 2024
Pe 1 septembrie a început toamna meteorologică. Despre vreme de toamnă nu poate fi, însă, vorba nici anul acesta: în cea mai mare parte a țării, luna începe cu temperaturi ridicate de vară. Vor mai fi schimbări o dată cu echinocţiul, dar speiclaiştii anunţă chiar episoade de iarnă prin noiembrie.
Toamna astronomică începe anul acesta pe 22 septembrie, atunci când va avea loc echinocțiul de toamnă. Deseori vorbim despre faptul că începe să pară toamnă când temperaturile devin mai răcoroase, plouă mai mult și nopțile se lungesc. Există două date separate despre care se poate spune că marchează începutul toamnei în calendare. Unul este definit de axa Pământului și de orbita în jurul Soarelui, iar al doilea este o dată fixă, care este folosită de meteorologi pentru marcarea anotimpurilor.
Anotimpurile meteorologice sunt derivate prin împărțirea anului în patru perioade alcătuite din trei luni fiecare. Aceste anotimpuri sunt împărțite pentru a coincide cu calendarul nostru gregorian, ceea ce face mai ușoară observarea și prognoza meteorologică, precum și compararea statisticilor sezoniere și lunare. După calendarul meteorologic, prima zi de toamnă este întotdeauna 1 septembrie. Toamna se încheie pe 30 noiembrie.
Solstițiile și echinocțiile sunt considerate puncte de tranziție astronomică între anotimpuri și marchează etapele cheie ale ciclului astronomic al Pământului. Într-un an sunt două echinocții (primăvară și toamnă) și două solstiții (vara și iarna). Datele echinocțiului și solstițiului nu sunt fixate din cauza orbitei eliptice a Soarelui a Pământului. Orbita Pământului în jurul Soarelui înseamnă că la începutul lunii ianuarie, Soarele este cel mai apropiat (cunoscut sub numele de periheliu), iar la începutul lunii iulie este cel mai îndepărtat (afeliu) de noi.
La echinocțiul de toamnă, ziua și noaptea sunt de lungime aproximativ egală, iar nopțile vor deveni din ce în ce mai lungi decât zilele, până la echinocțiul de primăvară, când se inversează.
De asemenea, echinocțiul de toamnă marchează perioada anului în care emisfera nordică începe să se încline mai departe de Soare, rezultând mai puțină lumină directă a soarelui și, în consecință, temperaturi mai scăzute.
Meteorologii Accuweather au anunțat cum va fi vremea în septembrie și octombrie 2024. Temperaturile ridicate se vor menține în București și alte orașe mari din țară, în prima lună de toamnă.
Inițial, Accuweather a anunțat că prima zăpadă o să cadă la inceputul lunii octombrie. Au modificat prognoza și au stabilit că va fi în noiembrie. Luna noiembrie 2024 va fi caracterizată de o combinație de ploi și răcirea treptată a vremii.
Temperaturile vor fi relativ scăzute, cu maxime cuprinse între 8°C și 10°C. Minimele s-au situat între -2°C și 0°C, fiind anunțate nopți foarte reci. Cerul va fi în mare parte acoperit de nori, dar fără precipitații semnificative. Sunt șanse de ploi pe 5, 7, 12 noiembrie.
În a doua jumătate a lunii noiembrie, vor fi temperaturi minime de -3 grade Celsius. După ploile din primele două săptămâni, vremea se va răci simțitor, cu temperaturi nocturne care vor ajunge până la -3°C în a doua jumătate a lunii.
Prima zăpadă ar putea cădea pe 29 noiembrie 2024, urmând patru zile de lapoviță și ninsoare. În concluzie, luna noiembrie va fi una de tranziție spre iarnă, cu ploi și frigul specific acestei perioade a anului.
Vremea continuă să fie capricioasă şi la Bucureşti. Dacă jumătate din țară este sub avertizare de caniculă și disconfort termic, în cealaltă parte sunt ploi torențiale și zone întregi afectate. Iar meteorologii nu vin cu vești bune.