Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj emoționant, la 35 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989
16 Decembrie 1989 a fost ziua care a schimbat istoria României, a fost ziua în care, la Timișoara, s-a strigat „libertate”. A doua zi, pe 17 decembrie 1989, au căzut primii eroi, în confruntările cu forțele de represiune ale regimului comunist. Bravii cetățeni ai Timișoarei au aprins “scânteia” Revoluției iar, mai apoi, în Arad, în București, în mai toate orașele țării, oamenii au ieșit în stradă și au spus, printre gloanțe, într-un singur glas, “Ajunge!” și, împreună, au reușit să doboare muntele totalitarismului.
Europarlamentarul Maria Grapini a transmis un mesaj emoționat, cu ocazia comemorării a 35 de ani de la declanșarea Revoluției Române din 1989:
„16 Decembrie a fost Ziua în care timișorenii au simțit șansa de a fi liberi! 16-25 decembrie 1989 a fost o perioadă de foc pentru România. Pornită la Timisoara, revolta românilor a luat amploare în toată țara, ducând la căderea regimului Ceaușescu.
Au trecut 35 de ani de la momentul în care Timișoara își plângea primii morți, oameni nevinovați, care au crezut în libertate. Se cuvine să-i cinstim, să plecăm capul în fața jertfei lor, să ne rugăm să aibă odihnă veșnică. Ei au fost cei care au deschis un nou drum pentru România și, oricâte neplăceri am avea astăzi, să nu uităm nici măcar o secundă că le datorăm libertățile pe care le avem acum. Pentru ce nu avem încă, este datoria noastră să luptăm!
Peste 1000 de morți și peste 4000 de răniți, acesta a fost costul libertății noastre, dorită de milioane de români.
În aceste zile de comemorare, se cuvine să ne îndreptăm gândurile și să-i pomenim pe cei care au avut curajul să înfrunte gloanțele regimului comunist.
Miilor de familii care au pierdut persoane dragi se cuvine să le adresăm cuvinte de mângâiere și recunoștință.
Este de datoria celor care conduc țara să pună în fapte năzuințele celor care și-au dat viața pentru libertate, dreptate și respectarea valorilor!
Recunoștință veșnică, eroilor, și respect pentru curajul și demnitatea lor!
Am trăit acele zile de decembrie în Timișoara și pot spune că este imposibil să uiți determinarea protestatarilor, unitatea populației!
Veșnică odihnă eroilor!”
Reamintim că, la 16 decembrie 1989, în jurul orei 16.00, mai multe tramvaie sunt blocate de către manifestanţi şi se strigă „Jos cu Ceauşescu!”. O parte a mulţimii merge spre căminele studenţeşti, pentru a aduna noi demonstranţi. Se ajunge şi la sediul Partidului Comunist Român, unde au loc altercaţii cu autorităţile şi unde se efectuează primele arestări. Până la miezul nopţii, unii manifestanţi, printre care şi pastorul László Tokés, sunt bătuţi şi arestaţi.
Pe 17 decembrie 1989, bravii cetățeni ai Timișoarei au aprins “scânteia” Revoluției. A fost ziua în care au căzut primii eroi, în confruntările cu forțele de represiune ale regimului comunist. Solidari cu gestul eroic al timișorenilor, în Arad, în București, în mai toate orașele țării, oamenii au ieșit și ei în stradă și au strigat, printre gloanțe: “Ajunge!”, împreună reușind să doboare muntele totalitarismului.
Revoluția din 1989 a arătat forța uriașă a oamenilor, atunci când aceștia luptă pentru drepturi, principii și libertate, pentru o viață demnă și mai bună.