Romsilva a vândut direct populației 1,7 milioane de metri cubi lemn pentru foc în primele 11 luni ale anului. Tăierile ilegale în pădurile de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor, în scădere!

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va realiza integral programul de împăduriri din acest an, în urma lucrărilor efectuate în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă.

Programul anual de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a prevăzut regenerarea a 12.047 hectare fond forestier, din care 8.158 prin regenerări naturale și 3.889 prin lucrări de împăduriri. Totodată, au fost prevăzute lucrări de completări în plantații pe 2.381 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 726 hectare. Pentru lucrările menționate mai sus a fost alocat un buget de 296 milioane lei din fondul de conservare și regenerare a pădurilor în 2024.

În campania de împăduriri de primăvară, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 10.552 hectare fond forestier, cu 17% peste programul prevăzut. Din acestea, 7.462 hectare fond forestier proprietate publică a statului au fost regenerate natural și alte 3.090 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantați circa 22 milioane de puieți forestieri.

De asemenea, în campania de împăduriri de primăvară, au fost realizate lucrări de completări pe 2.177 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor calamitate pe alte 381 de hectare.

Campania de împăduriri de toamnă a debutat la jumătatea lunii noiembrie, șantierele de împăduriri fiind concentrate, în cea mai mare parte, în zone de câmpie din sudul țării și zone din lunca și Delta Dunării.

În campania de împăduriri de toamnă au fost prevăzute lucrări pentru regenerarea a 2.096 hectare, din care 1.212 hectare prin regenerări naturale și 884 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru care sunt necesare circa 3,5 milioane de puieți forestieri. De asemenea, au fost prevăzute lucrări completări curente pe 218 hectare fond forestier și lucrări de refaceri a plantațiilor pe alte 327 hectare.

La finele celei de-a doua decade a lunii decembrie 2024, realizările în cadrul celor două campanii de împăduriri ale Regiei Naționale a Păduruilor – Romsilva însumează o suprafață de 12.179 hectare regenerări total, din care: 8.498 hectare regenerări naturale și 3.681 hectare regenerări artificiale, prin împăduriri. Totodată au fost realizate lucrări de consolidare a plantațiilor instalate în anii anteriori pe 2.498 ha completări curente în plantaţii și 532 ha lucrări de refacere a plantaţiilor afectate de calamităţi.

În perioada rămasă până la finalul anului 2024 se vor definitiva lucrările de regenerare aflate în curs de execuție în zonele de câmpie din sudul țării și în zonele din lunca și Delta Dunării.

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.330 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 hectare prin regenerări naturale și 23.726 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri și completări, fiind utilizați circa 132 milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele silvice proprii.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în sisteme internaționale.

Totodată, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață cumulată de peste 850.000 de hectare, precum și 12 herghelii de stat.

Fonduri europene de peste 180 milioane de lei, atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a atras importante fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru investiții în lucrări de corectare a torenților, modernizarea pepinierelor și reîmpădurirea suprafețelor de fond forestier afectate de calamități.

Pentru lucrările de corectare a torenților, construcții complexe din zonele de munte care preiau și disipează undele de viitură, Romsilva a semnat contracte cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în valoare de 109,56 milioane de lei, care prevăd realizarea conceptului pentru lucrările de modernizare, refacerea a cel puțin șase structuri de reținere a aluviunilor, ridicarea a cel puțin 30 de noi construcții aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetație, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitați peste 30 de kilometri de albii torențiale.

Până în prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a realizat integral două lucrări de corectare a torenților, precum și lucrări de intervenție la patru piese de retenție existente, 123 de lucrări noi cu rol de retenție, respectiv baraje și praguri, la 26 din acestea fiind realizate inclusiv scări pentru pești, și s-au împădurit 4,57 hectare, fiind depuse cereri de rambursare de 52,81 milioane lei, fără TVA.

Tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Romsilva a semnat 12 contracte de finanțare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru reîmpădurirea a 426,3 hectare, fond forestier de stat sau privat, afectate de calamități, precum doborâturi de vânt, atacuri de dăunători sau fenomenul de uscare, administrare de către direcțiile silvice Argeș, Brăila, Bihor și Dolj, fiind prevăzută o investiție totală de 27,8 milioane lei.

Până în prezent, în cadrul acestui program, au fost reîmpădurite 176 hectare la direcțiile silvice Argeș, Bihor, Brăila și Dolj.

De asemenea, 18 direcții silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au semnat contracte de finanțare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru proiecte de modernizare a pepinierelor silvice, în valoare totală de 47.050.506 lei.

Romsilva a obținut venituri în valoare de peste 6,5 milioane de euro din valorificarea produselor nelemnoase

 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținut venituri de aproape 33 de milioane de lei, adică peste 6,5 milioane de euro, în primele 11 luni ale acestui an,  din activități conexe silviculturii. Sumele provin din valorificarea și exploatarea resurselor naturale, cum sunt fructele de pădure, ciupercile comestibile, plantele medicinale, trufele, dar și din activități cinegetice și piscicultură.

Cele mai mari venituri realizate până la finalul lunii noiembrie a.c., din produse nelemnoase, au fost generate din valorificarea păstrăvului de consum, respectiv 350 de tone, în valoare de 10.045.600 de lei.

Activitățile cinegetice au avut, de asemenea, un aport important. Acțiunile de vânătoare desfășurate pe fondurile cinegetice gestionate de regie și în complexele de vânătoare deținute de instituție au adus 4.693.810 lei, iar carnea de vânat, respectiv 97 de tone, a generat alte venituri de 1.337.040 de lei.

Totodată, în aceeași perioadă, au fost valorificați 31.474 de fazani vii, în valoare de 2.143.840 de lei.

Fructele de pădure, precum măceșele, cătina, zmeura, afine, resurse la fel de valoroase, au fost livrate într-o cantitate de 738 tone, în valoare de 5.407.236 lei, în timp ce plantele medicinale s-au ridicat la o cantitate de 681 tone, în valoare de 4.086.358 de lei.   

Cantitatea de trufe valorificată, prin cesionarea dreptului de recoltare, din pădurile de stat administrate de Romsilva se ridică, până la finalul lunii noiembrie a.c., la 38 de tone, în valoare de 4.740.790 de lei, în timp ce cantitatea de ciuperci, hribi și gălbiori, la 98 tone, în valoare de 247.150 de lei.

Veniturile totale în valoare de 32.701.824 de milioane de lei, adică 6.557.319 euro, realizate până în prezent, demonstrează importanța diversificării activităților în domeniul silviculturii și contribuția semnificativă a Romsilva la valorificarea resurselor naturale ale României.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva gestionează 241 fonduri de vânătoare,  deține 27 de păstrăvării direct productive, precum și 3 fazanerii, la Gherghița, Pișchia și Ghimpați.

Regia Națională a Pădurilor a oferit pe piață peste 8,2 milioane de metri cubi în primele 11 luni ale anului

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a recoltat din pădurile proprietatea publică a statului, în primele 11 luni ale anului, un volum de 8.228.000 metri cubi de lemn, din care 3,81 milioane metri cubi ca lemn fasonat și 4,41 milioane metri cubi ca lemn pe picior.

Din cei 3.812.500 metri cubi exploatați prin forțe proprii sau cu agenți economici atestați, prin contracte de prestări servicii, s-au valorificat 3.581.496 metri cubi, adică 94%, diferența regăsindu-se în proceduri de vânzare a masei lemnoase.

Față pe perioada similară a anului trecut, se observă o ușoară creștere a volumului vândut ca lemn fasonat, de 48.839 metri cubi.

Prețul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializării, obținut în urma licitațiilor electronice, a fost de 405 lei pe metru cub, fără TVA.

Valorificarea lemnului fasonat s-a realizat de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva din cele 290 de depozite permanente și alte sute de depozite temporare, unde specialiștii sortează lemnul, fiecare piesă primind destinația industrială adecvată.

Din volumul total de 5.137.000 metri cubi de lemn adjudecat de operatorii economici ca lemn pe picior, la un preț mediu de 246,04 lei pe metru cub, fără TVA, au fost recoltați în primele 11 luni un volum de 4.416.000 metri cubi.

Tot lemnul valorificat de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva către agenții economici, fasonat sau pe picior, a fost vândut prin intermediul unei platforme electronice de licitații, un sistem care asigură transparența, acces echitabil și nelimitat al participanților și condiții de concurențialitate.

Pentru anul viitor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are un program de recoltare, din pădurile proprietatea publică a statului, de 9 milioane de metri cubi, din care 4,48 milioane metri cubi ca lemn fasonat și 4,52 milioane metri cubi ca lemn pe picior.

Investiții de circa 280 milioane de lei în acest an

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a efectuat investiții de circa 280 milioane de lei, din fondul de accesibilizare, din fonduri proprii, fonduri bugetare și credite externe, investind în principal în drumuri forestiere, pepiniere silvice, corectare de torenți și utilaje moderne.

Pentru acest an, Romsilva a prevăzut investiții de 200 milioane de lei din fondul de accesibilizare, care vor fi realizate în proporție de 94% până la finalul anului, și de 65 milioane de lei din fonduri proprii, care vor fi realizate în proporție de 90%.

În prezent se lucrează la realizarea a 297,8 kilometri noi drumuri forestiere și reabilitarea a altor 1.414,88 kilometri. Până la finalul acestui an, se vor finaliza lucrările pentru 40 kilometri de drumuri forestiere noi și 250 kilometri de drumuri forestiere reabilitate.

Majoritatea investițiilor din fondurile proprii, circa 67%, s-au îndreptat către utilaje moderne, pentru a crește gradul de mecanizare al lucrărilor silvice și a eficientiza lucrările de exploatare forestieră. Alte sume au fost folosite pentru investiții în pepinierele silvice, cabane, amenajări vânătorești și piscicole, precum și în centre de producție.

Din fonduri bugetare și din împrumuturi externe, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a efectuat investiții de 23,7 milioane de lei în drumuri forestiere, 11,5 milioane lei în lucrări de corectare a torenților și 2,3 milioane de lei în lucrări de înființare a perdelelor forestiere.

Pentru anul viitor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are prevăzute bugete de 65 milioane din fonduri proprii și 120 milioane din fondul de accesibilizare. Pentru investițiile finanțate din fondul de accesibilizare, în anul 2025, se vor finanța lucrări în continuare pentru construirea a peste 250 de kilometri de drumuri noi forestiere și reabilitarea altor peste 1.160 kilometri de drumuri forestiere. Investițiile din fondurile propriii ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se vor axa, în principal, pe achiziția de utilaje moderne și pentru modernizarea pepinierelor silvice.

De asemenea, din fonduri bugetare și credite externe, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va avea un buget de investiții de circa 46 milioane lei.

Mai puține tăieri ilegale în pădurile de stat administrate de Romsilva

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva continuă să întreprindă acțiuni ferme pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor silvice, în colaborare cu Poliția, Jandarmeria și alte instituții abilitate, asigurând paza și protecția fondului forestier și personalului silvic.

Astfel, în primele trei trimestre ale anului 2024, în pădurile proprietate publică a statului, au fost efectuate 10.459 de controale în teren. Volumul total de material lemnos tăiat ilegal s-a ridicat la 14.671 mc, generând pagube de 7,3 milioane lei, în scădere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. O parte din acest volum, reprezentând 3.984 mc, a fost imputat personalului silvic.

În pădurile administrate pentru alți proprietari în baza contractelor, Romsilva a efectuat 20.952 de controale, identificând un volum de 8.807 mc de masă lemnoasă tăiată ilegal, cu un prejudiciu de 4,3 milioane lei, în scădere cu aproape 5,8% față de anul trecut. Din acest total, 2.105 mc au fost imputați personalului silvic.

Până în prezent, s-au aplicat 42 de sancțiuni disciplinare, dintre care 6 au dus la desfacerea sau suspendarea contractelor de muncă. În plus, au fost impuse 191 de penalizări în valoare de 133.266 lei.

Pe segmentul controlului circulației materialului lemnos, s-au desfășurat 60.935 acțiuni, 9.310 fiind în colaborare cu Poliția Română. În urma acestor verificări, a rezultat confiscarea a 10.836 mc de material lemnos și aplicarea de amenzi de peste 2,6 milioane lei.

Romsilva semnalează, totodată, trei cazuri de agresiune împotriva personalului silvic implicat în activități de pază. În total, în perioada menționată, au fost întocmite 2.919 procese-verbale pentru infracțiuni silvice, dintre care 34 au fost deja soluționate.

Pentru a asigura legalitatea în exploatarea forestieră și prevenirea infracțiunilor silvice, personalul de specialitate din cadrul regiei a efectuat și 126 controale la instalațiile de debitare și depozite, 114 fiind realizate cu sprijinul Poliției Române. Acțiunile au condus la confiscarea a 1.565 mc material lemnos și aplicarea de amenzi în valoare de 452.000 lei.

Romsilva rămâne dedicată protejării pădurilor și combaterii fenomenelor ilegale care afectează fondul forestier, consolidând colaborarea cu instituțiile partenere, asigurând respectarea legislației în vigoare.

Romsilva a vândut direct populației 1,7 milioane de metri cubi lemn pentru foc în primele 11 luni ale anului

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a vândut direct populației 1.701.820 metri cubi lemn pentru foc, la un preț mediu de 292 lei pe metru cub, fără TVA, din cei 2 milioane de metri cubi puși la dispoziție populației în acest an.

Față de perioada similară a anului trecut, se înregistrează un volum vândut direct populației mai mic cu 272.159 metri cubi, pe fondul temperaturilor ridicate și a stocurilor deținute deja în gospodăriile care folosesc lemnul drept combustibil pentru încălzirea locuințelor.

Prețurile lemnului pentru foc vândut de ocoalele silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva variază, în principal, în funcție de specie, sortiment și locul de livrare, și în majoritatea cazurilor este cel practicat la locul recoltării.

Precizăm că prețurile practicate de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva sunt între cele mai mici de pe piață.

Menționăm că unele ocoale silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au asigurat și în acest an, la cerere, contracost, transportul lemnului la domiciliu precum și alte servicii, precum secționatul sau despicatul. De asemenea, la unele subunități se comercializează și lemn de foc vrac, în saci și lemn paletizat.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață cumulată de peste 850.000 de hectare, precum și 12 herghelii de stat.

Creștere semnificativă a numărului de incendii în fondul forestier de stat

În primele 11 luni ale acestui an, în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, proprietate publică a statului sau păduri aflate în alte forme de proprietate, s-au înregistrat 650 de incendii de pădure, care au afectat, în total, 8.845,21 hectare, valoarea pagubelor fiind de 3.614.634 lei.

De menționat că în tot anul 2023, s-au înregistrat 149 incendii de pădure și vegetație forestieră, care au afectat 434,07 hectare.

Majoritatea incendiilor din primele 11 luni ale anului au fost incendii de litieră, pe 8.630,53 hectare, fiind însă afectate și suprafețe recent împădurite sau regenerate natural pe alte 186,65 hectare.

Cele mai multe incendii, 149, s-au înregistrat la Direcția Silvică Gorj, aceasta fiind urmată de Direcția Silvică Mehedinți, cu 64 de incendii, și Direcția Silvică Caraș – Severin, unde s-au înregistrat 49 de incendii.

Creșterea incendiilor forestiere a avut loc pe fondul secetei prelungite, a temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor.

Majoritatea incendiilor au avut drept cauză propagarea focului de pe terenurile agricole limitrofe fondului forestier.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea incendiilor de pădure, prin intensificarea acțiunilor de patrulare, instituirea serviciului de permanență, campanii de informare în rândul cetățenilor, turiștilor și a angajaților firmelor de exploatare, precum și efectuarea de lucrări de întreținere a liniilor izolatoare, colnicelor și a șanțurilor de minim sanitar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.