Ministerul Energiei ia atitudine în achiziția E.ON România de către compania ungară MVM. Burduja: „Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național”
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat, marți, că achiziția E.ON România de către compania ungară MVM va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD), care va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil. „Vom utiliza toate pârghiile legale pentru a evalua și decide asupra acestei tranzacții. Avem un singur obiectiv: protejarea interesului național”, a spus Sebastian Burduja.
Ministerul Energiei a transmis că a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, despre care spune că este o tranzactie ”cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România”. Ministerul energiei a mai precizat că „deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții”.
”Această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență stabilite prin Legea Concurenței nr. 21/1996 și a celor privind investițiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziția urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României.
Se vor analiza structura complexă a relațiilor comerciale și sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene. Sunt necesare și vor fi realizate evaluări detaliate și riguroase în cadrul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, pentru a ne asigura că orice tranzacție respectă interesele economice și de securitate ale României”, a transmis Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.