Zelenski susține că desfăşurarea de trupe occidentale în Ucraina va contribui la „forţarea Rusiei să facă pace”!

Ucraina acuză Rusia a lansat peste 51.000 de bombe ghidate de la începutul războiului. Bombele ghidate, sau planetare, sunt extrem de distructive şi foarte greu de interceptat. Armele lansate din aer sunt muniţii convenţionale, adesea din era sovietică, care au fost dotate cu aripi şi navigaţie asistată de satelit pentru a le extinde raza de acţiune şi precizia.

Acestea sunt mai ieftine şi mai uşor de găsit decât rachetele balistice şi de croazieră pe care Rusia le lansează, de asemenea, în mod regulat asupra Ucrainei.

Puterea lor distructivă înseamnă că pot devasta chiar şi poziţiile defensive ucrainene puternic fortificate, care s-au prăbuşit constant în unele părţi din est în ultimele luni, scrie Reuters.

În 2024, Rusia a utilizat aproximativ 40.000 de bombe ghidate în Ucraina, potrivit unui mesaj postat de forţelor aeriene pe Telegram.

Regiunile aflate în apropierea liniei frontului, precum şi cele care se învecinează cu Rusia sunt cel mai frecvent vizate de aceste arme, spun oficialii ucraineni.

Miercuri, Rusia a lansat două astfel de bombe asupra unei zone rezidenţiale din oraşul Zaporizhzhia (sud-est), omorând cel puţin 13 persoane şi rănind 113, în cel mai mortal atac de până acum din acest an, au declarat oficialii.

Joi, un bombardament ghidat asupra unor clădiri rezidenţiale din oraşul Kherson din sud a rănit cel puţin şase persoane.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, cu aliaţii Ucrainei în Germania, sub egida Statelor Unite, pentru a discuta despre ajutorul militar, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat scepticismul cu privire la acest sprijin financiar. Această reuniune a „grupului de contact” al partenerilor Kievului la Ramstein, o bază aeriană americană situată nu departe de Frankfurt, este ultima pentru ministrul apărării Lloyd Austin, ministrul lui Joe Biden, care va fi înlocuit la 20 ianuarie de miliardarul republican.
De săptămâni întregi, se speculează cu privire la condiţiile viitoarelor negocieri de pace. Donald Trump a promis să pună capăt războiului „în 24 de ore”, fără să precizeze cum. Îngrijorat de o posibilă scădere a ajutorului, Kievul speră în decizii ferme din partea noului preşedinte american. Volodimir Zelenski chiar a declarat la începutul lunii ianuarie că „imprevizibilitatea” lui Donald Trump ar putea contribui la încheierea războiului.

Desfăşurarea de trupe occidentale în Ucraina va contribui la „forţarea Rusiei să facă pace”, a declarat joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Desfăşurarea contingentelor partenere este unul dintre cele mai bune instrumente” pentru „a forţa Rusia să facă pace”, a declarat el în cadrul unei reuniuni în Germania în „formatul Ramstein”, care reuneşte principalii aliaţi ai Ucrainei.

Sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie, deschide un „nou capitol” pentru europeni, care trebuie să „coopereze şi mai mult”, a mai spus preşedintele ucrainean, văzând în aceasta o „perioadă de oportunităţi”. „Este clar că un nou capitol se deschide pentru Europa şi întreaga lume – în doar 11 zile – o perioadă în care va trebui să cooperăm şi mai mult, să ne bazăm şi mai mult unii pe alţii şi să obţinem împreună rezultate şi mai mari”, a declarat el.

Joi, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunţat un nou ajutor militar american pentru Ucraina în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari (485 de milioane de euro), cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump. „Lupta Ucrainei ne priveşte pe toţi”, a declarat Lloyd Austin, care are parte de ultima reuniune a „grupului de contact” al partenerilor Kievului la Ramstein.

Sub conducerea preşedintelui Joe Biden, SUA au fost cel mai mare susţinător al Kievului în apărarea sa împotriva invaziei ruse, furnizând un ajutor militar în valoare de peste 65 de miliarde de dolari (63 de miliarde de euro) din februarie 2022. Dar acest lucru nu este suficient pentru a oferi Ucrainei un avantaj decisiv, deoarece se luptă să respingă armata rusă, în special în partea de est a ţării. Odată cu venirea la putere a lui Donald Trump, Ucraina se teme de o reducere drastică a sprijinului SUA şi de presiuni din partea preşedintelui ales al SUA pentru ca Kievul să facă concesii lui Vladimir Putin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.