ANPC, sub conducerea lui Cristian Popescu Piedone, aplică sancțiuni de 620.000 lei pentru deficiențe în furnizarea apei calde și căldurii în București

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), sub conducerea președintelui Cristian Popescu Piedone, a desfășurat luni, 10 februarie 2025, un control operativ în București, vizând respectarea legislației privind furnizarea apei calde menajere și a agentului termic pentru încălzire.
În cadrul acțiunii, au fost verificate 31 de puncte termice și 86 de unități locative arondate acestora. Inspectorii ANPC au constatat multiple nereguli, printre care:
•Diferențe semnificative de temperatură ale agentului termic de încălzire, influențate de poziționarea imobilului față de punctul termic;
•Temperaturi sub parametrii contractați pentru agentul termic de încălzire;
•Înregistrarea unui consum de apă caldă în condițiile în care locatarii nu beneficiază efectiv de acest serviciu, din cauza acumulărilor de aer în rețea;
•Neînlocuirea aparatelor de măsurare verificate metrologic, calcularea valorilor fiind efectuată în sistem „pausal”.
Aceste abateri încalcă prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 și Standardul de performanță pentru serviciul public de alimentare cu energie termică, care stipulează că temperatura apei calde de consum trebuie să fie între 55°C și 60°C, iar pentru încălzire, temperatura agentului termic trebuie să respecte diagrama de reglaj pentru a asigura confortul termic în locuințe.

ANPC a dispus remedierea deficiențelor și a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 620.000 lei.

Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, liderul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) București, a declarat: “Este inadmisibil ca bucureștenii să fie nevoiți să suporte astfel de deficiențe în furnizarea serviciilor esențiale. Vom continua controalele și vom extinde verificările la nivel național pentru a ne asigura că drepturile consumatorilor sunt respectate.”

ANPC încurajează consumatorii să semnaleze orice nereguli la Telefonul Consumatorului – 021 9551 sau pe platforma online a instituției.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.