BNR avertizează: Reducerea inflației și a deficitului, prioritare!
Referindu-se la politica tarifară oscilantă a fostului președinte american Donald Trump, el a avertizat că România trebuie să fie pregătită pentru o lume economică tot mai instabilă.
Adrian Vasilescu, consilier de strategie în cadrul BNR a declarat joi, în cadrul emisiunii Talk B1 de la B1 TV, că nu vede un risc iminent de recesiune pentru România în 2025, în ciuda unei creșteri economice modeste în anul anterior. Oficialul BNR a atras însă atenția asupra a două vulnerabilități majore ale economiei naționale: inflația persistentă și deficitul bugetar aflat la un nivel îngrijorător. Totodată, el a subliniat nevoia de pregătire pentru o perioadă de instabilitate la nivel internațional, marcată de tensiuni comerciale și volatilitate economică.
Întrebat despre riscul intrării în recesiune, în contextul în care economia României a înregistrat în 2024 o creștere de doar 0,8%, Adrian Vasilescu a răspuns că nu sunt semne de recesiune. „Nu e niciun semn de recesiune. Creșterea de anul trecut a economiei sub 1% e, într-adevăr, modică, nu ne ajunge, dar dacă ne uităm în jur, o să vedem că într-o UE cu 27 de țări foarte puține au avansat cu creștere economică și multe sunt pe aceeași linie cu noi”, a declarat Vasilescu.
Oficialul a explicat că, deși ritmul economic este scăzut, România se află în continuare într-o dinamică sincronizată cu restul statelor europene.
„E mică creșterea eocnomică, dar e în ritmul cu tovarășii noștri de drum din UE. Pe de altă parte, sigur că se vorbește de recesiune, dar dacă privim serios ce e în jur cu noi, nu e timp de recesiune în acest moment. Nu va fi o recesiune în 2025 sau nu cred că va fi o recesiune în 2025. Pe datele de acum, nu”, a explicat acesta.
Problema inflației continuă să fie în centrul preocupărilor BNR, iar Vasilescu a subliniat acest lucru cu fermitate. Potrivit acestuia, revenirea presiunilor inflaționiste pe plan global în ultimul trimestru din 2024 a fost un semnal de alarmă.
„Noi avem nevoie să stăpânim inflația și dacă ne uităm la ce se întâmplă cu prețurile, că e o problemă a întregii lumi, în lunile octombrie, noiembrie și decembrie s-a întâmplat un fenomen greu de explicat – dintr-odată în America, Marea Britanie și toată UE s-a întors inflația, după ce toată zona asta intrase într-un ritm bun de dezinflație. Și dintr-odată s-a întors inflația”, a adăugat consilierul BNR.
România se află, pentru moment, într-o situație mai favorabilă decât multe alte economii europene. „Foarte puține țări din UE au reușit să pună punct inflației din ianuarie. Noi am reușit! Noi am revenit în dezinflație, dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, că sunt greu de stăpânit prețurile. BNR a interveni cu măsuri benefice și a calmat prețurile. În ianuarie și februarie suntem în avans pe dezinflație”, a explicat acesta.
Cu toate acestea, oficialul avertizează că vor urma noi fluctuații ale inflației, atât în SUA și UE, cât și în România, iar Banca Națională va urmări cu prioritate menținerea traiectoriei dezinflaționiste.
Un alt punct critic identificat de Adrian Vasilescu este deficitul bugetar, care a depășit 8,8% din PIB în 2024. „Bugetul reprezintă o puternică îngrijorare, că bugetul are un deficit mare. A fost de aproape 9% în 2024 și avem un obiectiv nou pentru 2025, anume reducerea deficitului de la aproape 9% la 7%. Avem 7 ani răgaz să aducem deficitul în linie normală – 3%, norma europeană – raportat la PIB-ul României. Aceste măsuri depind de competitivitate, de creștere economică, depind în primul rând de un ritm de dezvoltare pe termen lung”, a afirmat el.
Reducerea deficitului este, în opinia sa, un proces esențial pentru consolidarea fiscală a României și pentru evitarea unor sancțiuni la nivel european. România are 7 ani răgaz să aducă deficitul în linie normală – 3%, norma europeană – raportat la PIB, potrivit lui Vasilescu, explicând că atingerea acestei ținte depinde de „competitivitate, de creștere economică și, în primul rând, de un ritm de dezvoltare pe termen lung”.
În finalul intervenției, consilierul BNR a vorbit despre contextul internațional, marcat de impredictibilitate și riscuri comerciale. Referindu-se la politica tarifară oscilantă a fostului președinte american Donald Trump, el a avertizat că România trebuie să fie pregătită pentru o lume economică tot mai instabilă.