Liderul AUR, Marius Lulea, avertizează: Diplomația românească este în moarte clinică și că relațiile cu SUA suferă din cauza deprofesionalizării statului!
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a avertizat că diplomația românească este în moarte clinică și că relațiile cu SUA suferă din cauza deprofesionalizării statului!
Potrivit lui Lulea, relațiile dintre România și Statele Unite ar trebui să se bazeze pe profesionalism, continuitate și respect reciproc. În schimb, a mai spus liderul AUR, asistăm la o deprofesionalizare accelerată a tuturor structurilor statului român, inclusiv a diplomației. Astfel, Lulea a opinat că profesioniștii au fost înlăturați, iar în locul lor au fost plantați oameni de partid, numiți exclusiv pentru obediență, nu pentru competență.
„Ministerul Afacerilor Externe a devenit un cimitir al carierelor diplomatice autentice. Cei care au slujit cu loialitate interesele României au fost marginalizați. În locul lor, au fost promovați indivizi lipsiți de experiență, recompensați pentru servilismul față de partide, nu pentru merite sau expertiză. Asta nu e diplomație, e caricatură.
Relațiile cu Statele Unite sunt astăzi slabe, șubrede și lipsite de viziune. De ce? Pentru că Bucureștiul a preferat să cultive legături personale cu administrația unui singur partid american, în loc să construiască punți durabile cu statul american, indiferent de alternanța la putere. A fost o greșeală gravă de strategie externă”, a punctat prim-vicepreședintele AUR.
Ambasadorul României la Washington este simbolul acestei decăderi. Inexistent ca activitate și ca impact, omul a fost trimis acolo nu pentru calități profesionale, ci pentru că a fost loial politic. România are nevoie de diplomați adevărați, nu de marionete. Altfel, riscăm să devenim irelevanți chiar și în ochii partenerilor strategici.
În opinia lui Lulea, pe plan extern, România are nevoie de o diplomație activă și profesionistă, care să urmărească obiective clare: reunificarea pașnică cu Republica Moldova, protejarea și sprijinirea diasporei românești, dezvoltarea diplomației economice pentru atragerea investițiilor și deschiderea de noi piețe, precum și consolidarea prezenței în NATO, în Uniunea Europeană și în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite. Toate acestea, a completat Lulea, cer viziune, competență și reprezentanți care să pună interesul național deasupra intereselor de partid.